Cei care au săvârșit un act de violență asupra unui membru al familiei au ajuns subiecți ai probațiunii
Social 20 decembrie 2024, 20:25 | 199

Violența în familie și cea în bază de gen sunt printre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului care au un impact semnificativ asupra sănătății fizice, psihologice și sexuale. Cei care au săvârșit un act de violență asupra unui membru al familiei și au fost condamnați cu suspendare au ajuns subiecți ai probațiunii. Programul implementat de Inspectoratul Național de Probațiune urmărește corectarea comportamentului agresorilor familiali.

ELENA ANDRONIC, șefa Serviciului programe proporționale: "Programul durează aproximativ jumătate de an. Primele cinci sesiuni sunt individuale. Aici consilierul lucrează asupra motivației de a convinge beneficiarul de a participa la acest program. Celelalte 30 de sesiuni se fac în grup. Se discută pe teme concrete unde beneficiarii reflectă asupra tematicilor."

Orice formă de violență domestică este folosită de agresor pentru a-și exercita puterea asupra victimei și a-i controla acțiunile.

GHEORGHE TOMA, subiect al probațiunii: "Am ajuns la acel stadiu că fac probațiunea pentru că am aplicat forța fizică și psihologică în privința fostei concubine. Eu eram mai mult plecat, nu eram în țară și când veneam acasă o săptămână era bine, restul nu."

Relațiile între partenerii care formează un cuplu și relațiile între membrii familiei ar trebui să aibă la bază principiul egalității. Asta li se spune în primul rând peroanelor care ajung subiecți ai probațiunii.

ANATOL, subiect al probațiunii: "Am undeva șapte sesiuni de când muncim asupra agresivității. Rezultatele sunt pozitive. Cu timpul am înțeles că este o greșeală."

Cum decurge o sesiune cu agresorii familiali și care sunt rezultatele programului, aflați duminică, la emisiunea „Patrula Jurnal TV”, începând cu ora 19:00.

Opinia ta contează. Comentează!