După ce a învățat doi ani la Chișinău, a lăsat facultatea și s-a dus la baștină, să-și facă propria stână de oi
Făcut acasă 2 iulie 2021, 15:38 | 16522

A lăsat jurnalismul și s-a apucat de oierit! Nu este scenariul unui film, este povestea lui Cristian Băietrău, din satul Breanova, raionul Orhei. După ce a învățat doi ani la Chișinău, a lăsat facultatea și s-a dus la baștină, să-și facă propria stână de oi. La 22 de ani, Cristian nu visează la tot felul de gaget-uri ultramoderne sau mașini luxoase, ci la o mașină automatizată de muls, care i-ar ușura munca.

După ce absolvit liceul, Cristian a mers la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, însă după doar doi a ani de studii s-a răzgândit. Decizia a luat-o într-o bună zi, când mama i-a comunicat că cele câteva oi ale familiei urmează a fi vândute. Tânărul și-a făcut bagajele și a mers în localitatea de baștină - Breanova. N-a venit acasă cu mâna goală, ci cu încă zece oi, cumpărate din bani împrumutați. Au urmat apoi încă 20 și tot așa, până când a ajuns la o turmă de aproape 100 de oi.

CRISTIAN BĂIETRĂU, tânăr antreprenor: "În decurs de doi ani s-au schimbat deja scopurile și ca să nu iasă că iată, un jurnalist are o afacere de succes în domeniul oieritului, am spus nu, mai bine un zootehnician să aibă o afacere de succes în oierit. Și astfel am schimbat universitățile, a fost deja după doi ani de studii la jurnalism, am mers la Universitatea Agrară de Stat, unde îmi continui și acum studiile."

CRISTIAN BĂIETRĂU, tânăr antreprenor: "A fost așa o perioadă când m-am pus pe gânduri, mă gândeam oare eu chiar așa mare nebunie am făcut, întrucât am lăsat Chișinăul acolo, mulți vor să ajungă și alții nici nu ajung. După asta mi-am zis: OK, această decizie am luat-o pentru mine, mă privește doar pe mine. Și da, din cauza opiniei publice a fost un moment când mă îndoiam în puterile mele, dar am avut noroc de mama, fiindcă numai noi credeam unul în vorbele celuilalt."

De la mic la mare, toată familia este implicată în această afacere, iar când n-are cine, Cristian nu obosește să scoată oile la păscut în fiecare zi.

CRISTIAN BĂIETRĂU, tânăr antreprenor: "O bună parte din familie este implicată, chiar și fratele meu vara trecută m-a ajutat foarte mult întrucât într-un moment, peste noapte am rămas fără omul care să ne pască oile și în zilele în care trebuia să ieșim la livrări cu sora mea, păi el mă inlocuia, după asta ieșiam eu și le scoteam la păscut."

Și dacă băieții de vârsta lui se gândesc oare ce gaget-uri să-și mai procure, Cristian visează la o mașină automatizată de muls. Iar diminețile... Diminețile lui nu încep tradiționala cafea, pe care o beau orășenii.

CRISTIAN BĂIETRĂU, tânăr antreprenor: "În sezonul de vară diminețile sunt destul de devreme, adică atunci când răsare soarele este nevoie ca animalele să fie scoase înainte de a fi mulse după care sunt mulse, adică cumva să zic orele 05:00-06:00 cel târziu și zilele se încheie pe la orele 11:00 - 12:00 seara noaptea."

Tânărul antreprenor spune că nu ar schimba viața de la țară pe nimic în lume. Pandemia l-a învățat să prețuiască orice client și să muncească și mai mult pentru a-și mări stâna și mica afacere.

Opinia ta contează. Comentează!