Festivalul concurs al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă s-a desfășurat astăzi la Criuleni
Social 8 ianuarie 2025, 20:26 | 195

Festivalul concurs al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă s-a desfășurat astăzi la Criuleni. Evenimentul cu genericul „O, ce veste minunată” a adunat peste zece ansambluri folclorice, dar și meșteri populari, care au adus multe obiecte de artizanat.

RUSLAN SITIȘCO, conducătorul ansamblului „Țărăncuța”: "Este un obicei foarte vechi colindatul și uratul. Noi încercăm să le transmitem mai departe următoarelor generații, să cunoască cunoască cultura noastră. Este o colindă caracteristică anume localității noastre, colinda bărbaților. Avem urături trase de la bătrâni, dar și un pic modernizate."

VICTORIA ANTOCI, conducătorul ansamblului „Mărgăritare Basarabene”: "Avem colind, avem jocul caprei, avem semănatul, avem urătură și toată bogăția asta de cântece, folclor pe care le-am adunat așa an de an ca să le prezentăm azi în scenă."

LIUBA CUCU, conducătorul ansamblului „Mugurașii”: "Am participat la toate edițiile. Venim cu toate obiceiurile și tradiții de iarnă, colindul, urătura, capra, semănatul."

Soții Scripnic din raionul Criuleni participă la astfel de evenimente de aproape 20 de ani. Cei doi spun că încearcă să promoveze obiceiurile strămoșești, pentru a le transmite cu bine copiilor.

LARISA SCRIPNIC, conducătorul ansamblului „Sălcioara”: "Noi avem trei copii și încercăm de fiecare dată să le transmitem valorile culturale, tradiții și obiceiurile strămoșești și anume cele de iarnă."

VICTOR SCRIPNIC: "Astăzi o să fim o ceată bărbătească care vom avea o urătură frumoasă, iar fetele colinde."

Potrivit organizatorilor, cele mai bune numere artistice au fost premiate.

ELENA FRUMOSU, șefa secției Cultură și turism, Criuleni: "E un festival care combină și colindul și colindul bisericesc, laic, dar și obiceiurile tradiționale, precum obiceiul zoomorf, cu măști, capra, ursul, plugușorul, urătura de diferite vârste."

La festival au fost prezenți și meșterii populari.

ANGELA RENIȚĂ, meșter popular: "Sunt meșter popular pe fabricarea brâielor la un război de masă, ceea ce Republica Moldova nu se prea practică, pentru că este de lungă durată. Pe lângă brâie, care sunt pe o parte și pe alta, sunt și în linii și pe două fețe."

ALA ROȘCOVAN, meșter popular: "Am venit cu jucării croșetate pentru copilași. Avem diferite lănțișoare, făcute de fetițele mele și totodată eu pirogravez pe lemn, manual. Am diferite suvenire pentru turiști din alte țări sau cetățenii Republicii Moldova."

Opinia ta contează. Comentează!