Economia și exporturile, în descreștere
Economic 15 iunie 2023, 20:11 | 342

Economia Republicii Moldova nu și-a revenit din șocul crizelor de anul trecut, deși înregistrează o ușoară creștere comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022. În primele trei luni ale anului curent, Produsul Intern Brut a scăzut cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar a crescut cu 1,1% comparativ cu trimestrul IV din 2022. Datele Biroului Național de Statistică arată că și exporturile Republicii Moldova sunt în scădere.

Potrivit estimărilor preliminare prezentate de BNS, Produsul Intern Brut în primul trimestru al anului curent a însumat 63,7 miliarde de lei, fiind în descreștere cu 2,4% față de trimestrul I din 2022. Pe ramuri, producția și furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă, și aer condiționat s-a redus cu 1,4%, industria prelucrătoare s-a redus cu 1,3%, iar construcțiile - cu 1%.

PRODUSUL INTERN BRUT ÎN TRIMESTRUL I DIN 2023: "Descreșterea în primul trimestru al anului 2023 față de trimestrul I al anului trecut a fost cauzată de reducerea consumului final al gospodăriilor populației, al cărui volum s-a micșorat cu 2,6%, și de reducerea exportului net de bunuri și servicii, cu 1,3%."

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri în lunile ianuarie-aprilie 2023 au însumat aproape 1,4 miliarde de dolari, fiind astfel în scădere cu 4,8 la sută comparativ cu perioada similiară a anului trecut.

Datele statistice arată că exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-aprilie 2023, au totalizat 861 de milioane de dolari, ceea ce este cu 11,3% mai puțin față de perioada respectivă a anului trecut. În schimb, au crescut exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, de 1,9 ori, în raport cu perioada similară a anului 2022.

SCĂDEREA EXPORTURILOR ÎN LUNILE IANUARIE-APRILIE: "S-au redus exporturile de semințe și fructe oleaginoase cu 66%, cereale și preparate pe bază de cereale, cu 42%, grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, minereuri metalifere și deșeuri de metale, cu 48%, produse chimice organice, cu 57 la sută, urmate de articole prelucrate din metal, cu 28,6%, de produse medicinale și farmaceutice, cu 25%, cauzând descreșterea pe total exporturi cu 20,7%."

Printre statele Uniunii Europene, unde exporturile au fost în scădere semnificativă, sunt Italia, Bulgaria și Țările de Jos. În România, exporturile au fost în scădere cu jumătate de procent. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în lunile ianuarie-aprilie 2023 a fost de 46%, în scădere cu 5,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului 2022.

Opinia ta contează. Comentează!