Este al treilea an, când voluntarii distribuie cadourile pregătite cu grijă, departe de casă
Moldovenii care stau de ani buni în străinătate au trimis acasă sute de cadouri! Darurile, pe alocuri, au fost întâmpinate cu lacrimi în ochi. Au fost fericiți copiii, dar și părinții lor, care nu prea au ce pune sub brad.
Conținutul cutiilor aduse de voluntari a dispărut în câteva clipe. Atât de flămânzi erau copiii din această familie din satul Coștanglia, raionul Cantemir.
SINCRON GHEORGHE, tatăl copiilor: "-Deodată au deschis toate cadourile, le-au încercat. Rareori primesc așa bucurii? -Da, rar, nu este posibilitate."
SINCRON MIRELA, are cinci ani: "-Ce vrei să-ți aducă moșul? -Cadouri. -Ce să fie în cadouri? -Ciocolate."
Cei patru copii nu prea sunt alintați. Ziua în care voluntarii le-au pășit pragul a devenit o mare sărbătoare. Părinții nu-și permit astfel de cadouri.
SINCRON STELA, mama copiilor: "Lucrăm la vie, la deal... În altă parte în sat unde să muncești?"
Indiferent de vârstă, toți lucrează în această familie. Cât părinții sunt pe deal, cei mici duc vaca la păscut, taie lemne, fac mâncare... În total, familia numeroasă trăiește din 800 de lei pe săptămână.
SINCRON STELA, mama copiilor: "-Pe patru copii asta ajunge? -Nu. Ajunge pe cheltuieli, comunale, gazul la balon."
Voluntarii s-au grăbit să aducă micile bucurii în cât mai multe familii.
Aici au găsit un nou-născut stând acasă cu bunica, cât frații și surorile sunt la școală sau la grădiniță.
SINCRON VALENTINA, bunica copiilor: "Mama este, dar a plecat la lucru cu ziua, nu ne ajung bani, ce să facem. Ce să facem, trebuie să-i îngrijim, să-i creștem. nu o să-i lăsăm."
Afară erau întinse hainele proaspăt spălate, cu mâna. Familia nu își permite o mașină de spălat încăpătoare și suficient de modernă. Veniturile sunt mici, iar bunica copiilor încă nu a ieșit la pensie. Contează fiecare bănuț.
SINCRON VALENTINA, bunica copiilor: "Dap, ce să fac dacă nu am reușit cu ploile astea. Alaltăieri a fost sărbătoare și nu am spălat. Suntem mulți, șapte la număr."
Trăiesc greu și alți săteni. În această casă am găsit doi copii, dintre care unul - cu dizabilități. Femeia îl așteaptă și pe al treilea. Bani sunt puțini. Atunci când băiatul mai mare a găsit o jucărie în cadoul său, a fugit îndată să o pună pe bradul modest pe care îl au.
Totuși, cel mai mult de cadouri s-a bucurat mama copiilor. Datorită voluntarilor, aceștia nu uită cine e Moș Crăciun.
Este al treilea an, când voluntarii bat la ușă și distribuie cadourile pregătite cu grijă, departe de casă. Inițiativa aparține Vioricăi Țîmbalari, stabilită la Paris.
DIANA CIBOTARI, voluntară AO „Help”: "Astăzi am văzut foarte mulți copilași triști, dar datorită acestor cadouri au primit și ei o rază de lumină, de bucurie, o mică speranță."
Acum trei ani, voluntarii asociației „Help” au adunat circa 300 de cadouri. În acest an, numărul lor depășește 2000. Cele mai multe vin din Franța, dar sunt și din Germania, Spania, Italia, Luxemburg, Grecia, Marea Britanie.