Asocierea unor preparate specifice din gastronomia locală cu vinul este complexă, ne spune criticul de vinuri Andrei Cibotaru
În această perioadă, spumantul este de nelipsit pe masa de sărbătoare. Asocierea unor preparate specifice din gastronomia locală cu vinul este complexă, ne spune criticul de vinuri Andrei Cibotaru. Recomandările expertului sunt bine de urmat de către toți cei care își doresc să se bucure de o sărbătoare distinsă.
ANDREI CIBOTARU, critic de vinuri: "Bucatele locale se asociază foarte bine cu vinurile din soiuri locale. De exemplu sarmalele, plăcintele se vor combina foarte bine cu vinurile roșii, de exemplu din rară neagră. Bucatele din carne, friptura, cer un vin mai complex, mai sofisticat. De exemplu friptura se va asocia mai bine cu fetească neagră, sau un cabernet sauvignon. Răcitura de exemplu, e mai dificil de combinat, dar poate să fie asociată cu un chardonnay, ținut baricat. În general bucatele din pește se asociază cu vinurile albe. În timp ce carnea roșie cu vinurile roșii."
Andrei Cibotaru afirmă că desertul se potrivește cu vinurile dulci sau chiar cu țuica.
ANDREI CIBOTARU, critic de vinuri: "La desert se recomandă fie un vin dulce din categoria vinurilor ice wine sau vinurilor licoroase. Ori de ce nu, se poate de încheiat o masă festivă cu un digestiv, avem țuica de prune care este un digestiv foarte bun. Numai că atenție la cantități și la moderație."
Există o ordine și ierarhie a modului în care ar trebui să degustăm vinurile, afirmă Andrei Cibotaru.
ANDREI CIBOTARU, critic de vinuri: "Noi putem degusta mai multe tipuri de vin la aceiași masă. De dorit să existe o scăriță conform căreia se degustă corect vinurile. La început cum vă spuneam este de preferat spumantul, vinurile albe ușoare din recolta anului curent. După care rose și abia la urmă roșu. Pentru că dacă o să servim la început vin roșu corpolent, o să fie dificil după asta de testat și alte tipuri de vinuri."
De la vinul cu cel mai puțin alcool și până la cel mai tare, dacă acestea sunt consumate cu suficientă apă și cantitatea potrivită de mâncare, petrecăreții nu vor întâmpina probleme de sănătate, afirmă specialiștii.