Federația Rusă este un pericol pentru suveranitatea țării noastre, se arată în Strategia Națională de Apărare 2024-2034
Social 26 decembrie 2024, 19:52 | 135

Continuarea războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova, sunt o amenințare directă la adresa statului, iar Federația Rusă este un pericol pentru suveranitatea țării noastre. Aceste teze au fost stabilite în Strategia Națională de Apărare pentru anii 2024-2034. Documentul aprobat de Parlament identifică potențialele amenințări și riscuri în domeniul apărării și stabilește obiectivele politicii de protejare a statului.

Strategia Națională de Apărare prevede și obiectivul de a aloca 1% din Produsul Intern Brut pentru domeniul apărării până în anul 2030. Această creștere este aliniată la tendințele europene, unde țintele se ridică însă la 2 sau 3%. din PIB. De asemenea, documentul prevede și resursele, inclusiv financiare, umane și materiale, necesare pentru realizarea obiectivelor de apărare. Strategia descrie și alți factori cu impact asupra politicii de apărare a statului, cum ar fi neutralitatea permanentă, cadrul juridic internațional, starea actuală a Forțelor Armate, industria de apărare, cooperarea internațională și parteneriatele strategice.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Statutul de neutralitate nu prezintă un impediment în dezvoltarea continuă cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării. Prin urmare, dreptul suveran de autoapărare individuală sau colectivă al fiecărui stat membru al Organizației Națiunilor Unite în cazul producerii unei agresiuni armate împotriva acestuia este un drept inalienabil."

Ministrul a fost luat la întrebări de deputați. Unii dintre ei s-au arătat interesați mai ales de creșterea bugetului pentru domeniul apărării.

ADRIAN ALBU, deputat BCS: "Dacă se întâmplă acest lucru și noi vom fi atacați de Federația Rusă, dumneavoastră în calitate de comandat al Armatei, spuneți-mi, vă rog frumos, cât credeți că va rezista Republica Moldova unei astfel de agresiuni?"

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "În cazul nostru, corect, vorbim despre Federația Rusă, activitățile căreia le vedem consecvent, în scopul diminuării și împiedicării Republicii Moldova de a avansa în procesele sale democratice, de dezvoltare pentru binele și interesele țării."

INGA SIBOVA, deputat BCS: "De la cine noi tăiem ca să majorăm bugetul Ministerului Apărării? De la cine să luăm această sursă?"

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Documentul identifică clar creșterea bugetară către 2030. Alocarea bugetară pentru anul 2024 a fost 0,58 din PIB, nu va crește în două săptămâni la 1%, va fi către anul 2030, stimată doamnă. Guvernul va propune, iar Parlamentul va aproba creșterea alocării la capitolul apărării naționale, aceasta este o responsabilitate colectivă a Parlamentului și a Guvernului."

Potrivit textului documentului, implementarea Strategiei va avea un impact considerabil asupra statului, societății și a cetățenilor. Documentul va asigura un mediu de securitate stabil și sigur și, în același timp, va contribui la consolidarea capacităților instituționale de reacție și gestionare a situațiilor de criză, de gestionare a riscurilor și a amenințărilor.

Opinia ta contează. Comentează!