Mai mulți activiști civici, militanți pentru drepturile animalelor, au protestat astăzi în fața Parlamentului
Social 26 decembrie 2024, 20:02 | 246

Mai mulți activiști civici, militanți pentru drepturile animalelor, au protestat în fața Parlamentului, nemulțumiți de un proiect de lege, care a fost pus astăzi pe masa deputaților. Ei cer revizuirea documentului, deoarece multe puncte au fost excluse, iar altele nu mai sunt actuale. În replică, autorul proiectului, Iulia Dascălu, ne-a declarat că, în lectura a doua, proiectul va fi modificat, iar în februarie va fi supus consultărilor publice. În prima lectură, proiectul a fost aprobat cu votul a 66 de deputați.

Protestatarii cer revizuirea proiectului de lege 189 ce ține de protecția animalelor. Activiștii spun că timp de mai bine de un an insistă asupra acestor modificări.

Potrivit organizatorilor protestului, au fost excluse puncte ce prevăd controlul public, înregistrarea video în timpul capturării animalelor, dar și sprijinul de stat pentru adăpostirea animalelor și sprijinul pentru voluntari. Manifestanții au vorbit și despre protecția animalelor crescute pe lângă casă.

KARL LUGANOV, expert în domeniul protecției animalelor: "Societatea civilă nu are voie să participe la controalele oficiale ale azilurilor publice sau la cazurile de cruzime față de animale. Avizul Guvernului nu prevede ca să fie creat o secție de control pentru protecția animalelor la Ministerul Agriculturii."

Autorul proiectului, Iulia Dascălu s-a arătat însă convinsă că proiectul este foarte bun. Asupra documentului s-a lucrat încă din anul 2023, dar urmează să fie făcute și anumite modificări.

IULIA DASCĂLU, membru al Comisiei mediu, climă și tranziție verde: "Modificările care urmează să fie sunt doar în lectura a doua. Noi nu putem în varianta inițială să o modificăm până la votarea în plen în prima lectură. - Care sunt modificările pe care le veți face? - Nu pot să zic acum care sunt, pentru că ele sunt foarte multe propuneri, dar atât timp cât nu le consultăm public, nu putem să venim cu ele. - Urmează și consultații publice la Parlament? - Evident. În luna februarie, la începutul lunii, vom petrece minim două consultări publice."

Autoritățile își propun să creeze un sistem informațional care să fie în gestiunea ANSA. Fiecare proprietar v-a trebui să-și înregistreze animalul de companie în acest sistem. Mai mult, urmează a fi lansat un program național privind reglementarea efectivului animalelor fără stăpân, dar și un program privind capturarea, sterilizarea și vaccinarea lor. De asemenea, proiectul prevede deschiderea a trei centre de întreținere temporară a animalelor.

Opinia ta contează. Comentează!