Guvernul de la Chișinău va ajuta cetățenii din regiunea transnistreană în cazul în care Gazprom nu va livra gaze
Social 19 decembrie 2024, 20:25 | 488

Guvernul de la Chișinău va ajuta cetățenii din regiunea transnistreană în cazul în care Gazprom nu va livra gaze, dar malul stâng va trebui să plătească pentru acest consum. Declarația a fost făcută de șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Președinție. Întrebată dacă acum este un moment oportun pentru reintegrarea Republicii Moldova, Sandu a spus că atâta timp cât în regiunea transnistreană se află trupele ruse, acest lucru nu este posibil.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Se pare că nu există responsabilitate din partea Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale și de a livra aceste gaze către malul stâng. Gazele pot fi cumpărate pe piață și pot fi livrate către malul stâng. Problema este capacitatea de plată a celor de pe malul stâng. Dar și aici soluții vor fi. În primul rând trebuie să se reducă consumul și în al doilea rând Guvernul va veni cu soluții, așa cum a promis, cum malul stâng va plăti pentru gazele pe care le vor cumpăra instituțiile de pe malul drept pentru consum pe malul stâng. Să ne amintim de ce suntem în așa situație - din cauza Federației Ruse, care sprijină de decenii un regim nelegitim."

Întrebată despre vizita în Federația Rusă a fostului ministrul al Energiei, Victor Parlicov, pentru negocieri cu Gazprom, Maia Sandu a spus că aceste discuții au fost necesare.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Să ne spuneți foarte clar dacă este OK ca autoritățile din Republica Moldova să stea la aceeași masă de negocieri cu un stat agresor?"

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am fost la curent cu această plecare. Și cred că această plecare a fost necesară pentru că avem un contract cu Gazprom și era important să verificăm dacă Gazpromul va onora obligațiile contractuale sau nu și dacă nu, atunci să căutăm soluții pentru cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului."

În contextul crizei energetice care se prefigurează mai ales în stânga Nistrului, șefa statului a fost întrebată dacă este momentul oportun pentru reintegrarea Republicii Moldova. Maia Sandu a spus că, în prezent, nu există o astfel de inițiativă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Reintegrarea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul Republicii Moldova. O condiție primordială pentru inițierea procesului de reintegrare este demilitarizarea și retragerea armatei Federației Ruse. Atât timp cât avem pe teritoriu această armată, atât timp reintegrarea rămâne doar o soluție teoretică."

Șefa statului a menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc rezolvarea problemei transnistrene, însă doar în condiții pașnice. „Dacă va exista un plan care să aducă o pace justă și sustenabilă în Ucraina și, bineînțeles, dacă va exista un plan realizabil care să permită soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, vom fi acolo ca să punem această problemă pe agendă”, a punctat Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!