NASA a amânat pentru cel puțin o săptămână, lansarea către Lună a megarachetei Artemis.
NASA a amânat astăzi, pentru cel puțin o săptămână, lansarea către Lună a megarachetei Artemis. Racheta care a costat 93 de miliarde de dolari a rămas la sol, dezamăgindu-i pe oamenii, care au dorit să devină martori ai momentului istoric. Inginerii nu au putut rezolva mai multe probleme tehnice a motorului.
Astfel ar fi trebuit să arate astăzi lansarea istorică a misiunii Artemis către Lună. Problema care a apărut a fost o defecțiune la motor, care nu a putut fi remediată.
Responsabilii NASA au declarat pentru The New York Times că încărcarea propulsorului a fost întârziată cu aproximativ o oră din cauza condițiilor meteo, a vântului și a pericolului de fulgere. Apoi a apărut o scurgere într-o conductă de combustibil cu hidrogen. Inginerii investighează și alte două probleme. Mi exact, o posibilă "fisură" și imposibilitatea de a răci unul dintre cele patru motoare înainte de aprindere.
BILL NELSON, administrator NASA: "Există o problemă cu gazul care pătrunde spre unul dintre motoare. Nu putem porni. Există anumite reguli. Cred că asta demonstrează încă o dată că e vorba despre o mașină complicată, de un sistem complex."
O nouă încercare de lansare ar putea avea loc peste o săptămână.
Capsula Orion, concepută să ajungă aproape de satelitul natural al Pământului este fără echipaj. Ultimele teste au fost realizate cu succes la Centrul Spațial Kennedy, din Florida. Nava spațială uriașă, de 322 de metri înălțime, este programată să călătorească spre Lună şi să plaseze câțiva sateliți mici și apoi să se instaleze pe orbită.
SARAH NOBLE, doctor în științe: "Până acum am fost pe Lună în șase locații, dar toate au fost cam la fel. Cu Artemis, vom explora o parte total nouă a Lunii: polul sud, acele șanțuri, apa prezintă interes la fel. Sunt lucruri noi."
E pentru prima dată în ultimii 50 de ani, când o navă spațială se pregătește să plece într-o călătorie spre Lună. Capsula Orion Crew urma să fie testată în mediul spațial timp de o lună de zile. Cercetătorii își pun speranța în scutul termic inovativ ce a fost instalat, întrucât acesta ar trebui să reziste presiunii și să protejeze nava atunci când aceasta se va întoarce pe Pământ cu 25.000 de mile pe oră. La bord vor fi trei manechine dotate cu peste 5.000 de senzori și 34 de detectoare, pentru a măsura expunerea la radiații în timpul zborului. Potrivit NASA, programul Artemis ar costa 93 de miliarde de dolari, costul final urmând să fie calculat la sfârșit. Statele Unite ale Americii și 20 de parteneri din Europa au acoperit cheltuielile.