Jumătate de an fără un răspuns
Social 22 ianuarie 2025, 20:05 | 139

La jumătate de an după tragedia din sectorul Botanica al capitalei, când o copilă de aproape zece ani a fost electrocutată în parc, nu a fost trasă la răspundere vreo persoană. Avocatul familiei spune că este în așteptarea unei expertize esențiale pentru identificarea responsabililor. Familia Ursol este devastată de durere. Am solicitat de la Procuratura Anticorupție informații despre etapa la care se află cauza penală, dar nu am primit un răspuns, deocamdată.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Aici s-a întâmplat tragedia din 18 iulie, când o fată de zece ani a murit, după ce a fost electrocutată. În acea zi, copila se juca împreună cu un băiat de șase ani. La jumătate de an după nenorocire, nimeni dintre responsabili nu a fost tras la răspundere."

Svetlana Ursol, bunica fetei care și-a pierdut viața, era în parc în acea zi cu nepoții. Despre faptul că nepoata ei a fost electrocutată a aflat de la un alt copil, care s-a apropiat și i-a spus că fata a căzut și nu se mai ridică.

SVETLANA URSOL, bunica: "Vine o fetiță în fața mea, poate tot de vreo șase, șapte ani și mi-a spus „Dumneavoastră sunteți bunica fetei mari?”. Eu am spus „Da”, dar ea zice „Ea a căzut jos și un domn o scoate, o ține în brațe și nu poate să meargă. Oamenii au chemat ambulanța. Ambulanța a venit și a luat-o într-o ambulanță, iar pe băiatul celălalt în alta."

Copiii au fost transportați la spital, unde s-a constatat decesul fetei. Băiatul a fost internat în stare gravă. Bunica spune că familia așa și nu are un răspuns privind cine se face vinovat de producerea tragediei.

SVETLANA URSOL, bunica: "Eu consider că trebuie să se uite după lucrul lor. În orice caz, fiecare răspunde pentru el. Și să nu dea vina pe unul sau pe celălalt. Care răspunde de acel parc, el trebuie să fie tras la răspundere până la urmă, dar să nu dea vină pe unul sau celălalt. Asta nu este corect."

Mama fetei spune că ancheta se tergiversează. Femeia își dorește ca cei care sunt responsabili de acest incident să fie pedepsiți. Acum familia este în așteptarea expertizei.

TATIANA URSOL, mama: "Expertiza până acum încă nu este, mi-au spus că o să fie până la sfârșit de decembrie, nu a venit, ulterior au spus că va fi până pe 20 ianuarie și tot așa nu a venit. Mi s-a spus că fără expertiză nu putem face nimic. Eu am la mână documentele de la ANRE, acolo este scris cine poartă vina, din ce cauză s-a produs tot asta, acolo nu s-au ajuns câteva detalii, ceva nu s-a ajuns în stâlpi."

Potrivit avocatului familiei Ursol, cauza penală este în gestiunea Centrului Național Anticorupție. Aceasta este pornită în baza articolului 254, Cod penal - comercializarea mărfurilor de proastă calitate sau necorespunzătoare standardelor.

ALEXANDRU RUSSU, avocat: "Din informația analizată pe caz, deci, la moment nu este înaintată careva bănuială sau învinuire unei anumite persoane, sau întreprinderi vizavi de faptul decesului fetiței. La fel cunosc că de către organul de urmărire penală a fost solicitată o urgentarea a efectuării expertizei, luând în considerare că este un caz mai sensibil, respectiv cererea a fost acceptată. Odată ce va fi rezultatul expertizei, va fi clar tabloul de ce și din care motiv a fost produsă această electrocutare. Vom afla motivul și cine urmează să fie tras la răspundere penală."

Alexandru Russu a mai spus că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un dosar complet, care include informații detaliate despre acest caz, obținute de la toate instituțiile municipale implicate, precum gestionarii parcului și întreprinderile care au efectuat lucrările. Avocatul familiei atrage însă atenția că un răspuns clar privind cei care se fac vinovați nu poate fi întemeiat exclusiv pe dosarul ANRE, ci trebuie coroborat cu rezultatele expertizei.

Tragedia s-a produs în vara anului trecut, pe 18 iulie, într-un parc din sectorul Botanica, în timp ce fata de aproape zece ani se juca cu un băiat de șase ani. Ambii copii au fost electrocutați în timp ce se aflau în preajma unui stâlp de iluminat. Responsabilii de la Primăria Chișinău spuneau atunci că s-a întâmplat nu din cauza firelor electrice care atârnau, ci din cauza caniculei.

Pe 25 iulie, directorul întreprinderii „Lumteh”, Veaceslav Buț, a fost audiat la Consiliul Municipal Chișinău, ca să explice de ce locurile publice din oraș au devenit periculoase pentru viață. Acesta a evitat să dea un răspuns clar. Buț a menționat că instalația electrică din parcul unde s-au electrocutat cei doi copii nu este a întreprinderii „Lumteh”.

Am solicitat o reacție de la Primărie, însă purtătorul de cuvânt al acesteia, Vasile Chirilescu, ne-a direcționat spre instituțiile de drept. Am făcut o solicitare oficială de informație la Procuratura Anticorupție, pentru a afla la ce etapă este cauza penală, dar nu am primit un răspuns până la oră editării știrii. Vom reveni la acest subiect.

Opinia ta contează. Comentează!