”Morții nimănui” îngropați de stat - Jurnalul Săptămânii, 8 Mai
Omul se naște singur și moare singur. Între aceste două momente de început și final, alături stau cei dragi. Așa e normal. În Republica Moldova însă sunt mii de cazuri, când oamenii au sfârșit așa cum au trăit, fără vreun suflet apropiat. Mai trist este faptul că atunci când trebuie să fie dați pământului, nimeni din familie nu se ocupă de acest lucru. Fie cei decedați nu au rude, fie nu pot fi identificați. Cei care se ocupă de înhumare sunt polițiștii, medicii legiștii și cei de la Combinatul de Servicii Funerare. Cheltuielile sunt acoperite de stat. În această ediție vom încerca să aflăm în ce condiții sunt conduși pe ultimul drum ”morții nimănui”.
La morga din Chișinău sunt acum 11 persoane decedate, care urmează să fie înmormântate. Sunt copiii, frații sau surorile cuiva. Uneori, pe aceste persoane nu le caută nimeni. Alteori, nu le pot găsi. În multe cazuri, cel găsit mort nu are niciun document. Numai Dumnezeu știe cine a fost omul.
Identificarea celor care sfârșesc în stradă sau în alte locuri din oraș este o muncă grea, pe care o fac polițiștii și experții.
Atunci când persoanele decedate nu sunt revendicate, cei de la morgă apelează la autorități. Medicul legist colectează probe și fotografiază cadavrul, apoi întocmește un raport către poliție, în încercarea de a găsi familia persoanei decedate.
Indiferent de cum au trăit, după moarte nu au mai reprezentat absolut nimic pentru cunoscuţi şi pentru familie. Au rămas doar nişte cadavre congelate şi înghesuite unul langă altul în frigiderele de la morgă sau simple personaje în nişte fotografii.
Dacă au sfârșit de moarte bună, acestea sunt ținute pentru scurt timp la morgă, după care sunt preluate de Combinatul de Servicii Funerare, care face toate pregătirile pentru înhumare.
Este momentul în care în mijlocul acestor formalități intervine banul public. Așadar, de la perfectarea actelor pană la autopsia cadavrului sunt suportate mai multe cheltuieli.
Autoritățile recunosc că înmormântarea unei persoane necunoscute este prea costisitoare.
Uneori, persoanele decedate sunt identificate. Sunt găsite chiar și rudele. Doar că... din lipsa banilor, acestea refuză să-l înmormânteze pe răposat.
Nepăsarea atinge deseori limita majoră. Mai ales când vine vorba despre cineva drag, care a murit şi care, indiferent de realizările sale în decursul vieţii, este abandonat. Deşi pare greu de crezut, există şi oameni care îşi lasă morţii şi pleacă, fără să privească înapoi.
Frigiderele morgii sunt încărcate mereu. Șeful Centrului de Medicină Legală Vasile Șarpe susține că uneori autoritățile întârzie să ridice morții din frigider și să-i îngroape. În aceste situații, ordonatorul este taxat financiar, iar din aceste motive, oamenii legii se străduie să respecte procedura.
Fără slujbă religioasă, fără pomeni şi fără ca cineva să le plângă la căpătâi, ”morţii nimănui” sunt puşi în gropi într-un sector separat al Cimitirului Sf. Lazăr din Chișinău.
Probabil, singurii care mai fac o cruce şi rostesc printre dinţi „Dumnezeu să-l ierte!" sunt groparii.
Poveştile de viaţă ale morţilor fără identitate înmormântaţi la cimitirul Sf. Lazăr se înscriu în nişte cifre... Fie au trăit o viaţă întreagă, muncind pentru copii, fie au hoinărit în lipsa unui adăpost deasupra capului, fie au fost găsiţi fără suflare în circumstanţe greu de elucidat.
Aceşti ”morţi ai nimănui” sunt îngropaţi goi. Hainele cu care erau îmbrăcaţi în momentul în care au fost găsiţi sunt așternute peste ei.
Preoții susțin că persoanele anonime nu pot fi înmormântate fără ritual bisericesc, fără pomeni și parastas. ”Nu este creștinește. Au fost oameni și au nevoie de acest ajutor de după moarte”, spune Ioan Ciuntu.
Părintele Ioan Ciuntu spune că este gata să organizeze slujbe pentru cei nefericiți.
Cadavrele neidentificate nu pot fi folosite drept material didactic pentru studenţii de la medicină. Acest lucru este posibil doar în cazul cadavrelor din spitale sau al celor pentru care decedatul şi-a dat acordul în timpul vieţii. Autoritățile recunosc că în ultimul timp a scăzut numărul persoanelor neidentificate.
Sunt și cazuri fericite. Mai rar, dar există... Când se află identitatea acestor decedați. Când o rudă se încumetă să-i caute, și-i găsesc în cartierul necunoscuților. Aceștia le instalează o cruce cu o fotografie și cu datele răposatului.
Oamenii legii susțin că nu dețin nicio statistică despre câte persoane fără nume au fost înmormântate în Republica Moldova. Doar cartierele anonime din cimitire mai amintesc despre morţii care nu există...