Tranzacțiile bănești în numerar vor fi limitate, potrivit unui proiect de lege, care a fost avizat de Guvern
Economic 15 noiembrie 2023, 15:39 | 984

Tranzacțiile bănești în numerar vor fi limitate. Persoanele juridice, organizațiile neguvernamentale, dar și persoanele fizice, care gestionează întreprinderi, nu vor putea efectua tranzacții în numerar mai mari de 100 de mii de lei timp de o lună. Un proiect de lege care instituie aceste restricții a fost avizat astăzi de Guvern. Inițiativa a stârnit nemulțumiri din partea Confederației Patronatelor, care cere revizuirea acestui document. Chiar și așa, la insistența premierului Recean, miniștrii au aprobat noile prevederi.

Dina ROȘCA, secretar general, Ministerul Finanțelor: "Principalele efecte ale implementării proiectului propus vor fi reducerea numerarului în circuitul economic și orientarea pentru efectuarea plăților prin transfer și, drept rezultat, creșterea transparenței și securității operațiunilor de încasări și plăți."

Proiectul nu a primit avizul grupului de lucru al Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective.

LEONID CERESCU, președintele Confederației Naționale a Patronatelor: "Sunt obiecții mari. La fel, comunitatea contabililor are mari obiecții. Poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar înainte de a-l adopta în cadrul ședinței Guvernului?"

Solicitarea președintelui Confederației Patronatelor nu a fost însă realizată. Premierul Dorin Recean le-a cerut miniștrilor să aprobe proiectul.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Limitarea numerarului ajută și în lupta împotriva corupției. Iată ce avem noi în ultima perioadă - lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar. Înțeleg preocupările dumneavoastră. Pe de altă parte, noi, ca societate, trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim utilizarea numerarului."

Proiectul de lege prevede și limitarea tranzacțiilor în numerar în cazul procurării unui imobil sau a unei mașini. Cei care își propun să plătească bani lichizi la procurarea unui imobil, pot face acest lucru doar în cazul în care prețul bunului nu va depăși 100 de salarii medii pe economie. Asta ar însemna puțin peste un milion de lei. În cazul cumpărării vehiculelor, tranzacția în numerar va putea fi efectuată dacă prețul bunului nu depășește 50 de salarii medii pe economie sau peste 600 de mii de lei. Până la aprobarea proiectului în Parlament, urmează a fi organizate dezbateri publice, iar potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, odată ajuns în legislativ, documentul ar putea fi modificat.

Opinia ta contează. Comentează!