Au reușit să-și salveze afacerea
Social 1 octombrie 2024, 15:53 | 65

Acum doi ani, o familie din satul Drăgușeni, raionul Hâncești, era în pragul unui crah financiar. Soții Bucur aveau o afacere - procesarea miezului de nucă și a sâmburelui de cais, dar criza energetică i-a adus la faliment. Într-o ultimă încercare, înainte de a lua drumul străinătății, familia a găsit totuși sprijinul necesar. Agenția Austriacă pentru Dezvoltare i-a acordat utilaj modern, prin Proiectul PNUD, care îi permite familiei să-și dezvolte în continuare afacerea.

Soții Bucur achiziționează materia primă de la producătorii locali, pe care o procesează, o ambalează, iar în final vând produsele angro.

STELA BUCUR, antreprenoare: "Produsele noastre le vindem pe piața locală. Avem încheiate contracte cu alți producători și le livrăm marfa. Am încercat să vindem și pe piața din România. Miezul nostru de nucă este unul foarte gustos, are o aromă aparte. Se folosește în patiserii, se produce uleiuri. Este folosit și așa, natural."

Datorită Agenției Austriece pentru Dezvoltare, acordate prin Proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, Stela Bucur a reușit să achiziționeze un cazan pe biomasă cu o capacitatea de 50 kilowați, care va eficientiza atât costurile la energie, cât și procesul de gestionare a deșeurilor. Noua achiziție va reduce costurile de energie cu peste 90 la sută.

STELA BUCUR, antreprenoare: "Activitatea noastră avea nevoie de un cazan performant pentru a încălzi clădirea. Din procesarea produselor nucifere, foarte mult deșeu este coaja. Capacitatea acestui cazan este de 50 de kilowați. Este un cazan ce ne permite să folosim tot deșeul, toată coaja pe care o procesăm pe timp de sezon. Aceste echipamente performante ne permite și să economisim și să ne dezvoltăm. Aduc plus valoare întreprinderilor, aduc diminuarea unor cheltuieli care erau inutile."

Antreprenoarea are acum cinci angajați, toți localnici.

STELA BUCUR, antreprenoare: "Din 2011 am inițiat activitatea în domeniul procesării miezului de nucă, sâmbure de cais. Mai nou am încercat și sâmbure de prun. La noi activitatea este mai mult sezonieră, în funcție de roada anului. Procesăm de la 12-17-20 de tone produse nucifere."

Anul trecut, fabrica familiei Bucur care este pe piață din 2011 a procesat peste 30 de tone de miez de nuci, migdale, prune și caise.

Opinia ta contează. Comentează!