Deșertul Sahara, unul dintre cele mai aride locuri din lume, a fost lovit de inundații
Externe 15 octombrie 2024, 15:33 | 169

Deșertul Sahara, unul dintre cele mai aride locuri din lume, a fost lovit de inundații. În două zile a plouat cât în șase luni, iar în unele regiuni din sud-estul Marocului au apărut lacuri mari printre dunele de nisip, transmite CNN. Căderile masive de precipitații în deșertul Sahara sunt primele din ultimele decenii.

În Sahara mai și plouă, dar de obicei doar câțiva centimetri pe an. Acum însă, timp de două zile, au căzut ploi intense în unele părți ale deșertului din sud-estul Marocului. Errachidia, un oraș deșertic din această regiune, a înregistrat cantități mari de precipitații.

HOUSSINE YOUABEB, reprezentant al agenției de meteorologie din Maroc: "Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu a mai plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt"

Pe măsură ce ploaia s-a scurs pe terenul deșertic, a creat un peisaj nou, cu apă printre palmieri și floră de tufișuri. Unele dintre cele mai impresionante imagini sunt din orașul deșertic Merzouga, unde ploaia a sculptat lacuri între dunele de nisip. Precipitațiile au umplut, de asemenea, lacuri care în mod normal sunt uscate, cum ar fi cel din Parcul Național Iriqui, cel mai mare parc național din Maroc. În timp ce o mare parte a ploii a căzut în zonele slab populate, o altă parte a căzut în orașele și satele din Maroc, provocând inundații mortale luna trecută. Conform unor cercetări recente, în Sahara ar putea avea loc în viitor mai multe precipitații extreme, deoarece poluarea provocată de combustibili fosili continuă să încălzească planeta și să perturbe ciclul apei.

Opinia ta contează. Comentează!