0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Ucraina acuză Rusia că manipulează condițiile acordului de încetare a focului în Marea Neagră, încheiat în Arabia Saudită
Externe 26 martie 2025, 20:53 | 190

Ucraina acuză Rusia că manipulează condițiile acordului de încetare a focului în Marea Neagră, încheiat ieri, după câteva zile de negocieri în Arabia Saudită. Acorduri separate cu Ucraina și Rusia prevăd ca acestea să oprească atacurile reciproce pe mare și asupra infrastructurii energetice. „Moscova are nevoie de garanții clare”, a replicat ministrul rus de Externe. Rusia afirmă că armistițiul naval va intra în vigoare numai după ce Statele Unite vor ridica unele sancțiuni asupra instituțiilor sale financiare, un detaliu care lipsește din raportul Casei Albe.

Acordurile, dacă vor fi puse în aplicare, ar reprezenta cel mai clar progres de până acum către o încetare a focului mai amplă, pe care Washingtonul o consideră un pas înainte către negocierile de pace menite să pună capăt războiului de trei ani dus de Rusia în Ucraina, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Rusia a formulat o cerere privind relaxarea sancțiunilor împotriva Rosselhozbank și altor instituții financiare implicate în comerțul agricol, în special readucerea acestora în sistemul global de plăți Swift. Rosselhozbank a fost deconectată de la Swift în anul 2022 prin decizia Uniunii Europene.

Ulterior, UE a propus o variantă de compromis: să permită băncii crearea unei filiale care să proceseze plăți legate de exportul de cereale. Deși această ofertă a fost transmisă Rusiei încă din 2023, sub egida ONU, Kremlinul a tratat-o cu scepticism și nu a pus-o în aplicare. Dacă însă Moscova va obține asemenea concesii acum, acest lucru va fi interpretat ca o victorie importantă pentru Putin și va crea un precedent pentru o relaxare ulterioară a sancțiunilor. Casa Albă a precizat că acordul va „extinde” accesul Rusiei la sistemele financiare internaționale, dar nu a specificat clar dacă este vorba direct despre Swift. Ucraina este îngrijorată de faptul că Occidentul ar putea slăbi poziția sa față de Rusia.

„Rușii au început deja să manipuleze”, a declarat președintele Zelenski. „Ei încearcă să-i înșele atât pe mediatorii noștri, cât și întreaga lume”, a subliniat liderul de la Kiev, comentând acordurile anunțate de Casa Albă, calificându-le drept „măsuri bune”.

VOLODIMIR ZELENSKI: "De partea ucraineană nu există încredere față de ruși, dar vom fi constructivi și ne vom face treaba pentru a pune în aplicare acordurile reuniunii dintre Ucraina și Statele Unite."

Donald Trump consideră că la Riad s-au făcut progrese importante și a menționat că la monitorizarea respectării încetării ostilităților vor ajuta și alte țări.

DONALD TRUMP: "Se vor înţelege. Au fost de acord cu ceva şi au trecut peste o animozitate uriaşă, multă ură, după cum vă puteţi da seama, şi asta a permis oamenilor să se întâlnească, sub mediere, arbitraj, pentru a se opri şi cred că se va opri."

Donald Trump a subliniat că el crede că „Rusia vrea să vadă sfârșitul” războiului, „dar s-ar putea ca să tragă de timp”. „Moscova are nevoie de garanții clare”, a replicat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

SERGHEI LAVROV: "Rusia trebuie să primească garanții clare de securitate, care ar trebui să fie exprimate sub forma unui ordin de la Washington către Zelenski. În noile acorduri nu trebuie să existe nici un fel de ambiguități. Acest semnal Statele Unite l-au auzit de la negociatorii ruși."

Kremlinul a precizat într-un comunicat că „în caz de încălcare a moratoriului de către una din părţi, cealaltă parte se poate considera eliberată de obligaţia de a-l respecta”.

Moscova afirmă că armistițiul naval va intra în vigoare numai după ce Statele Unite vor ridica unele sancțiuni asupra instituțiilor sale financiare, un detaliu care lipsește din raportul Casei Albe. Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat marți că Centrala nucleară de la Zaporijie este o instalație rusă și transferul controlului asupra acesteia către Ucraina sau orice altă țară este imposibil. Ministerul a mai precizat că operarea în comun a centralei nu este admisibilă, deoarece ar fi imposibil să se asigure în mod corespunzător siguranța fizică și nucleară a stației.

Kievul și Moscova au convenit, de asemenea, săptămâna trecută asupra unei opriri de o lună a atacurilor asupra infrastructurii și centralelor energetice ale fiecărei părți, într-un acord intermediat într-un apel între Trump și Putin. Dar la doar câteva ore după ce acordul a fost încheiat, Rusia a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei, lovind un spital și o substație electrică.

Preşedinţia Franţei a afirmat marţi că acordurile anunţate de Casa Albă privind mai ales un armistiţiu în Marea Neagră între Kiev şi Moscova merg „în direcţia bună”, dar sunt insuficiente pentru a se ajunge la o „încetare a focului durabilă”, notează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!