Sunt președinți de raion cu terenuri de sute de hectare, venituri de milioane, mașini de lux și conturi grase
Terenuri de sute de hectare, venituri de milioane, mașini de lux și conturi grase. Asta găsim în declarațiile de avere și interese personale ale președinților raioanelor Soroca, Ocnița și Drochia. Unii dintre ei și-au dublat veniturile într-un singur an. Ce au obținut aceștia pe parcursul anului trecut, aflați în continuare.
Președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, membru PSRM, rămâne cel mai înstărit lider local din raioanele de nord. Pentru anul 2024, Rusnac și soția sa, deputatul Alla Pilipețcaia, au declarat o avere estimată la circa 5,7 milioane de lei, în creștere cu jumătate de milion de lei față de anul 2023. Cuplul a indicat un venit de aproape 1,2 milioane de lei obținut din salarii, bani acumulați la zile de naștere, indemnizații, pensii, locațiune, compensații și vânzări. Cei doi dețin trei terenuri intravilane și un teren agricol, cu un cost declarat de aproape 274 de mii de lei, o casă în Soroca de 372 m², obținută prin moștenire și evaluată la 1 milion 436 de mii de lei, precum și un apartament de 94 m² cumpărat în 2021, evaluat la 1,3 milioane lei. De asemenea, Rusnac și Pilipețcaia declară 11 construcții cu o valoare cumulată de 573 de mii de lei. Anul trecut, familia Rusnac a obținut în posesie un Volvo XC90, fabricat în 2020. Costul indicat al mașinii este de 577 de mii de lei.
Iurie Plopa, președintele raionului Ocnița și membru PSRM, rămâne și el unul dintre cei mai avuți lideri locali din nordul țării. Pentru 2024, Plopa declară o avere totală de circa 5,2 milioane de lei. Veniturile anuale ale familiei sale depășesc 284.000 lei, majoritatea provenind din salariul de funcționar al președintelui de raion și indemnizații. Veniturile au crescut cu peste 50.000 lei față de 2023. Plopa continuă să dețină terenuri ca un veritabil latifundiar, gestionând peste 170 de hectare de teren agricol, evaluate la circa 2,3 milioane de lei. În total, a declarat peste 200 de terenuri, dintre care cinci au fost oferite la schimb, iar zece au fost dobândite recent. De asemenea, deține 12 construcții cu o suprafață totală de peste 2.100 m² și un cost declarat de 990 de mii de lei. Familia Plopa are două case în Călărășeuca, pe malul Nistrului – una de 80 m² și alta de 228 m² – evaluate modest la nici 40 de mii de lei. Parcul auto include 11 vehicule – camioane și mașini de lux – cu un cost total de 1,6 milioane lei. Cea mai scumpă este o Toyota Land Cruiser evaluată la 600 de mii de lei.
Și la Drochia, Vasile Cemortan, membru PAS, rămâne printre cei mai bogați președinți de raion, cu o avere estimată la circa 3,5 milioane de lei, similară cu cea declarată în 2023. În 2024, familia Cemortan a raportat venituri de peste 685 de mii de lei, obținute din salarii, vânzări de floarea-soarelui, alocații, dobânzi și arendă – aproape dublu față de anul trecut. În 2023, Cemortan încasase venituri mai mari ca șef al Postului Vamal Bălți, dar salariul de președinte de raion fusese încă mic, dat fiind că preluase funcția la final de an. Declarația mai include peste 30 de terenuri, trei case, un apartament și patru alte bunuri imobile. Familia deține un Mercedes GL din 2015, evaluat la 400 mii lei. Cemortan controlează integral firma „Arvi Serprim SRL” din Chetrosu, producătoare de energie electrică, evaluată la peste 2 milioane de lei. Acesta are două împrumuturi către persoane fizice: 45 de mii de dolari și 35 de mii de euro.