Banii Europeni, sub lupa procurorilor
Economic 2 septembrie 2024, 20:21 | 522

Parchetul European va fi cu ochii pe modul de utilizare a banilor veniți din Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute de procurorul-șef al Parchetului european, Laura Codruţa Kovesi, aflată în vizită la Chișinău. „Lupta împotriva corupției este un proces continuu, care nu trebuie să înceteze nici după aderarea la Uniunea Europeană”, a accentuat Kovesi în cadrul unei prelegeri la Universitatea de Stat.

LAURA CODRUȚA KOVESI, procurorul-șef al Parchetului European: "Acolo unde sunt fonduri europene cu siguranță avem și fraude, ceea ce vedem și în activitatea noastră de zi cu zi. Este unul dintre motivele pentru care am venit astăzi, avem protocoale de cooperare cu autoritățile modovenești, dar cred că este necesar să discutăm puțin mai concret cum vom gestiona aceste dosare. Parchetul European este operațional de trei ani, deci cu siguranță vom avea dosare împreună cu colegii din Republica Moldova."

Colaborarea e necesară pentru a împiedica fraudarea banilor veniți din Uniunea Europeană, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

LAURA CODRUȚA KOVESI, procurorul-șef al Parchetului European: "Așa cum noi, autoritățile suntem cu ochii pe folosirea banilor europeni, vă pot spune, din experiența Parchetului European, că și grupările organizate se uită la acest lucru. Grupările organizate în Europa devin mult mai puternice prin fraudarea fondurilor europene și prin frauda cu TVA, iar acest lucru trebuie stopat."

Procurorul șef european a vorbit și despre lupta împotriva corupției. „Este un proces continuu, care nu trebuie să înceteze nici după aderarea la Uniunea Europeană, a spus Kovesi.

LAURA CODRUȚA KOVESI, procurorul-șef al Parchetului European: "Dacă intrăm mâine în Uniunea Europeană, n-am intrat în paradis, lucrurile rămân acolo. Trebuie să muncim, trebuie să ne asumăm responsabilitățile, trebuie să luptăm cu corupția, la fel cum noi ne facem treaba, probabil că și criminalii doresc să-și continue activitățile, ceea ce vedem în fiecare zi, că sunt provocări și la statul de drept, sunt provocări și în ceea ce privește lupta cu corupția."

În cadrul vizitei la Chișinău, Laura Codruța Kovesi are programate întrevederi cu președintele Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.

Opinia ta contează. Comentează!