Rusia folosește gazul ca armă și Republica Moldova este ținta războiului său hibrid, a declarat șefa diplomației Uniunii Europene
Social 8 ianuarie 2025, 17:17 | 164

Rusia folosește gazul ca armă și Republica Moldova este ținta războiului său hibrid, a declarat șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas. Aceasta a precizat că în cursul unei discuţii telefonice cu premierul Dorin Recean a reafirmat „solidaritatea de neclintit” a Uniunii Europene pentru Guvernul de la Chișinău. Și-au declarat sprijinul ferm pentru Republica Moldova și țările din formatul Nord-Baltic 8.

Despre convorbirea la telefon cu Dorin Recean, șefa diplomației Uniunii Europene a anunțat pe pagina sa oficială X.

KAJA KALLAS, șefa diplomației UE: "Datorită sprijinului Uniunii Europene, Republica Moldova rămâne rezistentă și bine conectată la rețelele energetice europene. În convorbirea cu premierul Dorin Recean am reafirmat solidaritatea noastră neclintită cu Republica Moldova."

Și-au declarat sprijinul ferm pentru Republica Moldova și țările din formatul Nord-Baltic 8 - Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia. Într-o declarație comună, publicată pe 7 ianuarie, NB-8 a remarcat că decizia concernului rus Gazprom de a opri livrările de gaz destinate regiunii transnistrene vizează subminarea stabilității politice și economice a Republicii Moldova.

DECLARAȚIA COMUNĂ NB8: "Vom colabora cu Comisia Europeană și cu alți parteneri-cheie pentru a fi pregătiți să intensificăm asistența internațională pentru Republica Moldova. Îmbunătățirile recente ale infrastructurii și creșterea capacităților de transport au sporit în mod semnificativ reziliența Republicii Moldova la presiunile energetice externe, reflectând angajamentul țării de a-și consolida securitatea energetică."

Concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale pentru regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Criza afectează întreaga Republică Moldova, în condiţiile în care Centrala de la Cuciurgan din Transnistria, care transformă gazele în electricitate, furniza cea mai mare parte a curentului necesar în dreapta Nistrului.

Deficitul de energie electrică din Republica Moldova, mai puţin Transnistria, este asigurat din importuri, preponderent din România. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent pe bază de cărbune însă, începând cu 3 ianuarie, au loc zilnic deconectări „în evantai” din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

Pentru a face față unei posibile crize umanitare, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024. Deocamdată, regimul de la Tiraspol nu a acceptat sprijinul propous de Guvernul de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!