Patrula Jurnal TV, 11 August

Analiza stării criminogene din țară, cazuri șocante, detalii emoționante, imagini exclusive, flagranturi, declarații și dosare de rezonanță din justiție.

Un alegător va putea transfera cel mult 498 de mii 610 lei în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” de susținere a candidatului pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale.

Schimbul de informații privind persoanele, vehiculele și mărfurile care traversează frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina este mai rapid. În trei puncte rutiere de trecere au fost instalate mecanisme de monitorizare video și sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, care permit schimbul de informații vamale în timp real. Aceste lucruri au fost posibile în cadrul proiectului „UE pentru securitatea frontierelor", implementat de Organizația Internațională pentru Migrație.

Noțiunea de „femicid” – cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și fetelor, care se soldează cu deces, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova, începând cu 15 august. Acest lucru este prevăzut în proiectul de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, votat săptămâna trecută. Inițiativa legislativă aparține vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și a fost elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor. Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 de mii de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48 de mii dintre ele au fost victime ale soților sau partenerilor.

Opinia ta contează. Comentează!