Au apărut mai multe ciuperci toxice
Social 9 octombrie 2024, 19:50 | 242

În urma ploilor recente, ciupercile au împânzit pădurile, grădinile și alte spații din Republica Moldova, însă nu toate sunt inofensive. Specialiștii atrag atenția asupra înmulțirii ciupercilor toxice, după o perioadă de stagnare de patru ani. În context, cercetătorul Ștefan Manic de la Grădina Botanică a subliniat importanța cunoașterii speciilor comestibile și a celor periculoase, și a informării înainte de a culege ciuperci.

ȘTEFAN MANIC, cercetător științific, Grădina Botanica, USM: "Acum după o perioadă cam lungă de timp. În ultimii patru ani noi nu am avut masiv ciuperci. Anul acesta cu ploile care au fost recent, au apărut și sunt foarte multe. Deci, anume specii din acest gen care sunt foarte periculoase. Atenție deosebită când ieșim! Și îndeosebi atenție la copii! Nu trebuie pe copii să îi implicăm în recoltare."

Specialistul spune că amatorii care pleacă să culeagă ciuperci, trebuie să fie foarte informați.

ȘTEFAN MANIC, cercetător științific, Grădina Botanica, USM: "Regula de aur, le culegem pe cele pe care le cunoaștem, pentru că foarte mulți amatori întreabă cum să se deosebească. Ca să deosebești sau să fii un bun culegător. trebuie să ai niște cunoștințe. Aceste cunoștințe nu se fac dintr-o discuție la televizor sau o discuție între amici. Trebuie să iei cartea și să studiezi. Sfatul meu este ca atunci când mergem în natură, trebuie să luăm un ghid de ciuperci, să îl studiem și să ne conducem după anumite caractere botanice."

Ștefan Manic atrage atenția că ciupercile toxice se evidențiază prin unele caracteristici pe care ar trebui să le știe toți culegătorii.

ȘTEFAN MANIC, cercetător științific, Grădina Botanica, USM: "Caracterele care ar trebui să ne ferim de astfel de cazuri de intoxicație sunt gen Amanita. Aici avem cele mai toxice ciuperci. Așa cum este ciuperca veninoasă - așa cum Amanita phalloides. Amanitele toate au inel, au lame de culoare albă. Plus la aceasta unele amanite, la baza piciorului, au așa cum ar ieși dintr-o jumătate de coajă de ou, așanumita volvă."

Specialistul mai atenționează că procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.

ȘTEFAN MANIC, cercetător științific, Grădina Botanica, USM: "Chiar și acele ciuperci care sunt bune, foarte bune, așa cum este de exemplu: mânătârcă, bureti edulus, gălbiorul, Cantharellus cibarius și alte specii de ciuperci care sunt perfect comestibile. Însă dacă sunt colectate din locuri poluate, putem să avem intoxicații, pentru că ciupercile au proprietatea de a acumula substanțele nocive."

Grădina Botanică Națională și Institutul „Alexandru Ciubotaru”, în colaborare cu ANSP, organizează „Expoziția de ciuperci proaspete”. Vor fi prfezentate eșantioane de ciuperci identificate însoțite de explicații și consultația specialiștilor. Vizitatorii sunt așteptați în zilele de 12 și 13 octombrie la Institutul „Alexandru Ciubotaru” de la Grădina Botanică.

Opinia ta contează. Comentează!