ONG plătit de stat, despre Justiţie
Justiţie 3 mai 2019, 22:30 | 3675

O organizație neguvernamentală, despre existența căreia se știe prea puțin, dar care a primit de la buget peste un milion de lei, a prezentat astazi un raport optimist privind reformele în justiție. Experții străini, angajați de ONG-ul incognito, au spus că deș există unele probleme la capitolul implementarea reformelor, lucrurile se mișcă în direcția corectă! Mai mult, acestia spun că societatea civilă din Republica Moldova exercită presiuni necuvenite asupra instituțiilor statului...

Expertul a mai sugerat că Guvernul ar trebui să fie lăsat să-şi elaboreze politicile publice, fără prea multă imixtiune din partea societăţii civile. Asta pentru că, de multe ori, ONG-urile nu dispun de expertiza necesară.

În continuare, expertul angajat de Institutul de Dezvoltare din Moldova a declarat că deşi există unele probleme, evoluţiile recente din justiţie sunt bune.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații, în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de şapte milioane de lei pentru a evalua politicile publice. Banii au fost alocaţi în totalitate din Bugetul de Stat. Astfel, Institutul de Dezvoltare din Moldova, cel care a prezentat raportul de astăzi, a obținut finanţare de la stat de 1 milion 242 de mii de lei pentru a evalua politicile din domeniul reformei justiției. Așa cum reiese din documentele depuse la concurs, acest ONG a fost înregistrat în 1999, președinte Andrei Bednîi. Institutul de Dezvoltare din Moldova este puțin cunoscut în spațiul public. Andrei Bednâi a fost căutat de reporterii portalului Moldova Curată pentru a fi întrebat despre experiența pe care o are organizația în domeniul justiției, având în vedere că ultimele proiecte implementate se referă la promovarea modului de viață sănătos și la ghiduri pentru antreprenori. Surprinză, însă! La adresa juridică a organizației - oficiul 537 din Casa Presei - ziariştii au dat de un... medic oftalmolog, care spune că închiriază biroul de puțin timp. Administrația Casei Presei a confirmat că acel birou a fost închiriat, o vreme, de ONG-ul respectiv, dar spune că "nu a activat niciodată aici" şi că doar a achitat chiria.

Conducătorul de proiect, Carsten Mahnke, a declarat că actualul preşedinte al ONG-ului ar fi Corneliu Omelian. Acesta, însă, nu se află în Republica Moldova. De altfel, nimeni din conducerea ONG-ului nu a fost prezent la lansarea raportului, iar de organizarea evenimentului s-a ocupat o companie privată, subcontractată.

Opinia ta contează. Comentează!