Risipim prea multe produse alimentare
Risipa alimentară rămâne o problema în Republica Moldova, considerată în continuare drept cea mai săracă țară din Estul Europei. În anul 2024, cetățenii au aruncat la gunoi aproximativ. 180 de mii de tone de produse, a calculat analistul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, situația va fi puțin mai bună în anul viitor.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Când prima dată s-a făcut o măsurătoare (2021), risipa alimentară era de 76 de kilograme per persoană, anual. În anul 2024, este estimată la 71 de kilograme, iar pentru 2025, uitându-mă la tendințele care sunt, cred că vom fi undeva la nivelul de 70 de kilograme. Sper că estimarea mea va fi mai târziu confirmată cu cifre."
În 2025, indicele risipei alimentare va fi de 92%, mai bun față de 2021, când a fost estimată pentru prima dată risipa alimentară, a calculat Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Noi ne-am îmbunătățit puțin indicatorul de risipă alimentară, suntem la 92%. 100% este foarte rău, cu cât e mai mic, cu atât este mai bine. Deci, noi risipim acum 92% față de cât am risipit atunci când s-a risipit când s-a făcut pentru prima dată măsurarea. Dar oricum, ținând cont că avem și refugiații din Ucraina, în acest an și în 2025, din păcate, noi vom arunca la gunoi 180 de mii de tone de alimente. Aceasta ar însemna trei mii de vagoane marfare sau 40 de kilometri, lungimea unui tren."
Expertul susține că în prezent se reușește să se recupereze doar 0,15% din ceea ce se aruncă, prin intermediul Băncii de Alimente. Asta ar însemna că din 700 kilograme de produse alimentare risipite, respectiva bancă reușește să recupereze doar un kilogram, a constatat Ioniță.
Despre risipa alimentară a gospodăriilor casnice din alte țări, expertul a specificat că în Portugalia este de 124 de kilograme per persoană, anual. În Elveția – 119 kilograme anual, în Serbia – 108, în Ucraina – 69, în România – 67, în Rusia - 33, în Bulgaria – 26. „Cu cât țara este mai dezvoltată, din păcate, risipa alimentară este mai ridicată. Creșterea bunăstării populației nu trebuie transformată în risipă alimentară”, a conchis Veaceslav Ioniță.
Vorbind despre valoarea produselor alimentare risipite și pierdute în Republica Moldova, analistul economic a spus că în 2015 aceasta a fost de 11 miliarde de lei, iar în 2024 va depăși 20 de miliarde de lei.