Satele, lăsate de izbeliște
Social 17 aprilie 2024, 20:22 | 5037

Și-au lăsat casele și s-au dus în lume, să caute un trai mai bun. Avem zeci de sate, în care rar vezi vreun om pe ulițe... Unii încearcă să supraviețuiască chiar și în aceste condiții. În satul Mirnoe, din raionul Anenii Noi, l-am găsit pe Leonid Iurna, care și-a creat o mică afacere acasă, într-o localitate cu mai puțin de 200 de locuitori. În propria gospodărie, Leonid Iurna produce miere, lactate, ulei și alte bunuri necesare.

LEONID IURNA: "Aici au trăit socrii mei. Ei au murit și trebuia să decidem ce facem cu casa. Ne gândeam să o vindem, să o lăsăm de izbeliște sau să ne mutăm aici. Am ales a treia opțiune. Soția mea continuă să lucreze în Chișinău, iar așa cum trebuie să supraviețuim, am început să lucrăm cu albinele. Ne-au rămas și câteva vaci."

Să faci o afacere într-un sat cu o mână de oameni este extrem de greu, iar pasiunea se transformă în „supraviețuire”, spune Leonid Iurna.

LEONID IURNA: "Am făcut un grup pe Viber. Acolo sunt 100 de oameni. În timpul săptămânii, ei cer un kilogram de brânză sau un kilogram de smântână, jumătate de litru de ulei, iar duminică mă duc la Chișinău și fac livrarea."

Fermierul zice că dacă ar exista mai multe posibilități pentru producători, aceștia ar fi tentați să rămână în sat și să-și dezvolte afacerea.

LEONID IURNA: "În oraș omul poate fi un bun specialist - profesor, contabil, manager. El este aranjat într-un fel. Aici, ca să supraviețuiești, de dimineață și până seara ești zootehnician, veterinar, apoi agronom, tehnolog în producerea lactatelor. Dacă ceva se strică, ești și fierar."

Nu departe de satul Mirnoe se află și localitatea Batîc, unde numărul de locuitori este de șase ori mai mic.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Satul Batîc este acum asemenea unui teren în paragină. Datele recensământului din 2004 arătau că în localitate erau aproximativ 30 de oameni. De atunci, numărul acestora s-a redus."

La o margine de sat, într-o casă veche i-am găsit pe soții Luchianenco. Stăteau ambii pe prispă și urmăreau, poate trece cineva pe uliță.

MARIA LUCHIANENCO EA, RO, locuitoare a satului Batîc: "- Dăm comandă și ne aduce pâine, de două ori pe săptămână. Ce le spun, cumpără și îmi aduc. - Cine vă aduce pâine? - Primăria, de la Geamăna."

SERGHEI LUCHIANENCO EL, RO, locuitor al satului Batîc: "Care a murit, care, dimpotrivă, vine de la Chișinău și cumpără case aici. Cum se spune: „Unde m-am născut, acolo o să mor”. Nimic nu îmi trebuie. Aici e aer curat, liniște și pace."

Un peisaj asemănător este și în satul Tricolici, din raionul Căușeni.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Case părăsite, drumuri pustii şi o linişte apăsătoare. Este atmosfera sumbra din satul Tricolici, unde abia de mai zărești un om pe stradă. Nici spital, nici școală și nici măcar primărie... Localitatea a fost lăsată de izbeliște."

ANATOLIE PETROV, locuitor al satului Tricolici, Căușeni: "Aici au fost, în urmă cu 20-30 de ani, vreo 300-400 de oameni. Au fost. Au plecat. Au rămas poate vreo zece oameni.Unde să plec? În oraș? Ce să fac acolo? Nu este ceea ce îmi doresc. Am apartament în Tighina, în Căușeni, dar ce să fac acolo? Acolo trebuie să ai bani, când ieși din casă. Aici poți trăi și fără bani. Mergi la lac, prinzi pește."

Potrivit Biroului Național de Statistică, din anul 2014, rata migrației persoanelor din mediul rural a crescut de la șapte mii până la peste 22 de mii, anual. Valoarea maximă a fost înregistrată în 2017, când din sate au plecat peste 29 de mii de persoane.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie