Atac misterios asupra Iranului
Externe 19 aprilie 2024, 20:06 | 306

Confuzia domneşte asupra atacului, pe care Israelul l-ar fi efectuat vineri în zori împotriva Iranului, ca presupuse represalii pentru atacul efectuat de Iran sâmbăta trecută asupra teritoriului israelian, scrie EFE. Presupusul atac ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului, potrivit unor surse citate de ziarul Jerusalem Post. Într-un fel sau altul, acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, transmite Reuters.

Israelul a lansat vineri dimineaţă mai multe rachete împotriva Iranului în provincia Isfahan, potrivit presei americane. Dar Iranul a negat atacul: mai întâi a spus că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, iar ulterior s-a limitat la a spune că sunt „mai multe obiecte zburătoare”. Nici vorbă de rachete.

În context, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat vineri că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului după presupusul atac.

Directorul general al agenției, Rafael Grossi a reiterat „că instalaţiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o ţintă în conflictele militare” şi a anunţat că monitorizează situaţia îndeaproape. Declaraţia a venit după o presupusă operaţiune lansată vineri de Israel împotriva Iranului în provincia Isfahan, unde este amplasată una dintre instalaţiile nucleare ale Iranului.

Nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea. Presa americană a relatat vineri dimineaţă că Washingtonul a fost prevenit cu privire la un atac israelian asupra Iranului, dar că nu a aprobat operaţiunea şi nici nu a jucat vreun rol în executarea ei. NBC şi CNN, care au citat surse la curent cu situaţia şi un responsabil american, au relatat că Israelul a notificat Statele Unite cu privire la atac. „Nu am aprobat riposta”, a declarat un responsabil american, potrivit CNN.

Iranul a avertizat joi că şi-ar putea revizui "doctrina nucleară" - care până acum prevedea o utilizare exclusiv civilă a acestei energii - dacă Israelul ameninţă să-i atace centrele atomice.

Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!