Drogurile au pus stăpânire pe viața lor
Social 15 aprilie 2024, 20:11 | 344

Unii au încercat din curiozitate, alții - cu speranța că vor uita de problemele cotidiene. Drogurile! Acestea au pus stăpânire pe mintea și trupul lor. Numai un punct critic i-a făcut să conștientizeze că sunt dependenți până nu se mai poate. Vă prezentăm în continuare trei foști consumatori de droguri, care au ieșit din capcană datorită experților de la Asociația „Inițiativa pozitivă”.

Stanislav a început să consume droguri când avea 18 ani. Bărbatul povestește că s-a lăsat absorbit de viciu din cauza unor traume din copilărie, crezând că așa va fi mai ușor să le depășească. A consumat drogurile numite ușoare doi ani, iar la 20 le-a abandonat. Peste nouă ani, vechile obiceiuri l-au atins iar. De data asta, mai grav.

STANISLAV: "După nașterea celui de-al doilea copil, au început crizele, am avut depresie și m-am întors la droguri. Timp de jumătate de an am consumat și înțelegeam că singur nu pot rezolva problema. Înțelegeam că de banii aceștia pot să cumpăr ceva la copii, dar totdeauna cumpărăm droguri."

Ruslan a căzut în plasa drogurilor în adolescență, pe când avea 15 ani.

RUSLAN: "Droguri am încercat să consum din curiozitate. Nu am avut probleme în familie, nu am avut nimic ce m-ar fi adus la aceea ca să consum droguri. Câți bani se duceau? Mii, nu acum o cifră."

Evghenii a început să consume droguri la 20 de ani.

EVGHENII: "De multe ori scăpam de acest obicei, dar de fiecare dată reveneam la el. Le promiteam tuturor că mai mult nu o voi face, dar nu era așa."

Fiecare dintre foștii consumatori, care beneficiază acum de un program de reabilitare, a ales să ne spună istoria lui și prin ce momente a trecut.

STANISLAV: "Am devenit foarte agresiv. Nu-ți poți controla emoțiile, gândurile și din acest motiv a apărut violență și în familia mea. Acum, drogurile care sunt pe piață te distrug moral, fizic, psihologic din prima încercare. Acum, tu nu primești nicio plăcere, asta e un suicid în termen lung."

RUSLAN: "Asta e ceva strașnic. Mi-am dat seama că am o problemă atunci când consumam droguri doar ca să simt viața cât de cât, eram în iad. Drogurile sunt iad. Starea de sănătate lăsa de dorit. Deja vedeam schimbări în organism."

EVGHENII: "Rudele și părinții și-au schimbat mult atitudinea față de mine. Nu mai aveau încredere în mine. Am înțeles că cel, care a început să consume astfel de droguri, nu va scăpa singur de belea."

Stanislav, Ruslan și Evghenii și-au oferit toată încrederea specialiștilor din cadrul Asociației „Inițiativa Pozitivă”. Consumatorii pot găsi sprijinul necesar, începând cu cele mai simple servicii, precum prevenirea riscului. Dacă nu sunt pregătiți să renunțe la consumul de droguri, aceștia pot beneficia de consilierea psihologului.

LUDMILA MARANDICI, director al Centrului medico-social, AO „Inițiativa Pozitivă”: "Dacă persoana este conștientă și pregătită să facă o schimbare în viața sa, medicii noștri au grijă că persoanele să ajungă la un consult medical, care se face aici, pe loc, la narcolog, ar urma să primească tratamentul medicamentos, cum ar fi un detox."

Anual, Asociația „Inițiativa Pozitivă” oferă ajutor unui număr de circa patru mii de persoane, care suferă de diverse boli. Circa două mii sunt consumatori de droguri.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie