Oamenii legii au ridicat peste 20 de milioane de lei în cadrul perchezițiilor în care sunt vizați susținătorii fugarului Ilan Șor
Politic 23 aprilie 2024, 19:25 | 738

Oamenii legii au ridicat peste 20 de milioane de lei în cadrul perchezițiilor în care sunt vizați susținătorii noului bloc politic Victoria/Pobeda al fugarului Ilan Șor. Aceștia au revenit aseară în Republica Moldova de la Moscova. Procurorii PCCOCS au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari. Astăzi ofițerii și procurorii au efectuat 27 percheziții în mai multe localități la domiciliile celor implicați în schema infracțională. Banii, introduși în țară de mai mulți curieri, erau destinați finanțării ilegale a unor formațiuni politice din surse tenebre, afirmă autoritățile.

Ca urmare a scandalului și îmbrâncelilor care au avut loc luni seara pe Aeroportul din Chișinău între polițiștii de frontieră și susținătorii fugarului Ilan Șor, care se întorceau de la un forum organizat la Moscova, șefii PCCOCS și ai Inspectorsatului General al Poliție au venit cu precizări. Potrivit lor, la aeroport au fost efectuate 135 de percheziții și au fost ridicate sume mari de mari.

VICTOR FURTUNĂ, adjunct interimar al PCCOCS: "Organul de urmărire penală s-a autosesizat precum că ieri, niște persoane care acționau în interesul unei grupări criminale organizate, urmărind scopul introducerii în Republica Moldova a mijloacelor financiare ce depășesc 16 mii unități convenționale, prin diferiți cărăuși astfel încât o persoană să nu aibă asupra sa suma ce depășește 10 mii de euro și să nu cadă sub incidența declarării acestor sume de bani, au încercat să introducă în țară anumite mijloace financiare în proporții deosebit de mari."

Astfel, a fost deschisă o cauză penală pentru contrabandă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat. Victor Furtună a mai spus că în noaptea de 22 spre 23 aprilie au fost efectuate în jur de 150 de percheziții.

VICTOR FURTUNĂ, adjunct interimar al PCCOCS: "Au fost ridicate 62 de mii de ruble rusești, 3 mii 70 de euro și peste 1 milion 113 mii 340 de dolari. La fel, au fost ridicate 128 de telefoane mobile."

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că suma totală depășește 20 de milioane de lei.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: "În condițiile în care intențiile de introducere în țară, prin diferite metode și mijloace, depășeau 16 mii de unități convenționale, echivalentul a 800 de mii de lei, vorbim de sume considerabile în euro și dolari astfel încât la cursul valutar de astăzi constituie 20 de milioane 40 de mii 753 de lei. Aceste persoane care asigurau procesul de tranzitare au beneficiau de o recompensă de la 300 la 500 de euro."

Am încercat să obținem o reacție de la deputatul Marina Tauber, dar aceasta nu ne-a răspuns la telefon, iar președintele Partidului Renaștere, Natalia Parasca, nu a răspuns nici la apelul, nici la mesajul expediat de reporterul Jurnal TV. Luni seara, fugarul Ilan Șor a reacționat la cele întâmplate pe o rețea de socializare.

ILAN ȘOR, oligarh fugar: "Mulți pasageri ai acestui zbor au participat la congresul Blocului politic „Victorie” de la Moscova. Acum toți trebuie să completeze niște hârtii ridicole și să aștepte până când li se va permite să ajungă la rudele și prietenii lor! Mai multe persoane s-au simțit rău și au avut nevoie de ajutor medical. Mulți își pierd cumpătul."

Luni seara un adevărat scandal a izbucnit la Aeroportul Internațional Chișinău. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost anunțată constituirea blocului politic „Victoria/Podeda” au fost percheziționate și interogate timp de câteva ore la aerogară. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat în mod agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare funcționarilor vamali și polițiștilor de frontieră. Se întâmplă după ce duminică, într-un hotel din Moscova, lideri ai unor partide din Republica Moldova s-au adunat la evenimentul de constituire a blocului politic numit „Victoria/Podeda”. În cadrul unei emisiuni, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că acțiunile care au avut loc la Moscova dau temei pentru inițierea unui dosar penal pentru trădare de patrie.

Opinia ta contează. Comentează!