Primul forum de reintegrare la Chișinău
Politic 11 aprilie 2024, 20:16 | 723

Dosarul transnistrean este strâns legat de evoluţia războiului din Ucraina, care a schimbat în totalitate viziunea asupra conflictelor în regiune. Asupra acestei situații s-au concentrat participanții la forumul de reintegrare a Republicii Moldova, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău.

Peste o sută de experți în securitate, diplomați și reprezentanți ai societății civile au examinat căile optime pentru a pune capăt tendințelor separatiste ale Tiraspolului.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pe reintegrare: "Din punctul nostru de vedere era nevoie de un astfel de schimb de păreri, pe deoparte între Chișinău și partenerii săi externi, pe de altă pare, între societatea civilă și guvernare, dar și societatea politică, pentru că ați văzut în sală sunt reprezentanți din diferite partide politice. Este un eveniment necesar și deschis, un eveniment public, contrar la ceea ce s-a vehiculat la Tiraspol, că ar fi o acțiune aproape că subversivă."

Statele Unite sprijină eforturile Chișinăului de a găsi o nouă formulă de negocieri, renunțând la 5+2, care a fost pusă pe pauză de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

KENT D. LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite: "Cred că e un moment potrivit pentru a discuta reintegrarea. Cred că aici s-au adunat experți foarte buni. Trebuie să găsim noi idei, noi soluții pentru acest proces de reintegrare, iar Statele Unite sunt onorate să ia parte la acest proces."

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice susține că reintegrarea regiunii transnistrene se va întâmpla inevitabil.

VLADISLAV KUMINSKI, director executiv IPIS: "Aceste discuții sunt foarte importante pentru a pregăti societatea Republicii Moldova, dar și clasa politică, pentru reintegrare, pentru că reintegrarea se va produce. Alte opțiuni pur și simplu nu există."

Directorul unuia dintre organizatorii forumului a atras atenția asupra problemelor de ordin economic în contextul reintegrării.

IULIAN GROZA, director executiv IPRE: "Vrem să discutăm mai multe despre ce înseamnă reintegrarea, viziunea noastră ca și țară, reintegrarea în termeni de costuri, cum are loc reintegrarea economică."

Anterior, liderul separatist Vadim Krasnoselsky a declarat la un post local că forumul de la Chișinău este menit să oprească procesul de negociere cu Tiraspolul, ceea ce, în opinia lui, este foarte periculos.

Opinia ta contează. Comentează!