O renumărare parţială a voturilor exprimate în weekendul trecut în Georgia a confirmat victoria partidului „Visul Georgian”
Externe 31 octombrie 2024, 16:28 | 77

O renumărare parţială a voturilor exprimate în cadrul alegerilor legislative din weekendul trecut în Georgia a confirmat victoria partidului aflat la putere, „Visul Georgian”, a declarat joi Comisia Electorală. Președintele Salome Zurabișvili insistă că scrutinul din 26 octombrie a fost fraudat și nu va da curs unei citaţii a Parchetului, care a convocat-o pentru a proba acuzaţiile. Zurabişvili a declarat miercuri presei că nu este sarcina ei să prezinte dovezi.

SALOME ZURABIȘVILI: "Fiecare să-şi facă treaba şi să nu-şi regleze conturile politice cu preşedintele."

Ea le-a sugerat procurorilor georgieni să-l convoace şi pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, despre care a afirmat că „a spus de asemenea că are informaţii despre încălcări grave la alegerile din Georgia”. „Alegerile au fost furate masiv în toate formele posibile şi imposibile”, susţine în continuare Salome Zurabişvili.

Patru formaţiuni ale opoziţiei, sprijinite de președintele țării, susţin că au existat fraude şi cer noi alegeri sub o „administraţie internaţională”, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Comisia Europeană a publicat miercuri Raportul său anual privind extinderea Uniunii Europene, în care se arată că executivul comunitar nu va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Georgia. „Uniunea Europeană rămâne angajată să aprofundeze parteneriatul cu Georgia, dar atât timp cât Georgia nu schimbă direcţia de acţiune, Comisia Europeană nu va putea lua în considerare să recomande deschiderea negocierilor de aderare cu Georgia”, a indicat executivul comunitar.

Partidul georgian de guvernământ „Visul Georgian” neagă public acuzaţiile de politică pro-rusă şi asigură că aderarea la Uniunea Europeană rămâne un obiectiv prioritar. În campania electorală acest partid s-a prezentat drept singurul capabil să evite ca Georgia, ţară încă marcată de războiul pierdut contra Rusiei în 2008, să sufere aceeaşi soartă ca Ucraina, pe fondul rivalităţilor ruso-occidentale.

Georgia a primit în 2022 statutul de ţară candidat pentru aderare, dar procesul a fost deja îngheţat de Bruxelles, lucru reamintit în raportul difuzat miercuri şi care motivează decizia în principal prin „puternicele narațiuni anti-europene ale guvernului de la Tbilisi şi legea „agenţilor străini” care obligă mass-media şi ONG-urile ce primesc din străinătate mai mult de 20% din finanţarea lor să îşi dezvăluie aceste sursele externe de finanţare, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!