Consiliul Superior al Procurorilor are cinci membri noi, aleși astăzi prin vot secret, la Adunarea Generală a Procurorilor
Justiţie 22 decembrie 2023, 19:50 | 561

Consiliul Superior al Procurorilor are cinci membri noi. Aceștia au fost aleși astăzi, prin vot secret, la Adunarea Generală a Procurorilor. Candidatul din partea Procuraturii Generale, Dumitru Obadă, a obținut cele mai multe voturi, 413 la număr. Din partea procuraturilor specializate, a fost desemnată în CSP Aliona Nesterov, cu 364 de voturi, iar Eduard Panea a fost ales membru al Consiliului, din partea procuraturilor teritoriale. Iuri Lealin și Mariana Cherpec sunt membri supleanți.

Conform regulamentului, cinci candidați care au obținut cele mai multe voturi au devenit membri ai Consiliul Superior al Procurorilor. Aceștia sunt Dumitru Obadă, Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vârlan. Cu o zi înainte de Adunare, Guvernul a aprobat cererea de demisie a lui Dumitru Obadă din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. La începutul lunii mai, Comisia Pre-Vetting a anunțat că procurorul a promovat evaluarea, întrunind criteriile de integritate etică și financiară.

DUMITRU OBADĂ, noul membru al CSP: "Este un exercițiu important pentru procuratură, dar și pentru societate în ansamblu. Mandatul trebuie asumat cu responsabilitate și cu răspunderea cuvenită. Reformele demarate trebuie implementate astfel încât să ne realizăm mandatul încredințat de consiliu."

Eduard Panea a fost ales membru CSP din partea procuraturilor teritoriale. Acesta este în sistem din anul 2007, când a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Cantemir. Între anii 2013 și 2016, acesta a activat în funcția de adjunct al procurorului raionului Cantemir. Între anii 2016 și 2021, Panea a fost acuzator în cadrul Procuraturii Anticorupție. Din mai 2021, a preluat postul de șef al Procuraturii raionului Leova.

EDUARD PANEA, noul membru al CSP: "Am trecut un examen foarte important. A existat mobilizare în rândul procurorilor. S-a votat masiv. Urmează să realizăm acele aspirații și strategii, care sunt puse în fața instituției."

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, și-a îndemnat colegii să dea dovadă de responsabilitate.

ION MUNTEANU, procuror general intrerimar: "În primul rând așteptăm deblocarea situațiilor de promovare, deblocarea funcțiilor ocupate pe interimat la nesfârșit și promovarea procurorilor tineri, noi, în sistem. Avem așteptări privind dobândirea încrederii procurorilor, că într-adevăr vom avea o instituție care va asigura imparțialitatea și independența procurorilor."

Iuri Lealin și Mariana Cherpec au rămas membri supleanți în CSP.

IURI LEALIN, membru supleant în CSP: "Contracandidatul a fost foarte puternic, cu un CV foarte impresionant și eu cred că Procuratura a avut chiar de câștigat din motiv că dumnealui s-a întors în procuratură."

La Adunarea Generală a Procurorilor au participat 489 din cei 600 de procurori din țară. Procurorii Cristina Glodcov, Anatolie Gârbu și Vitalie Codreanu au depus o contestație în cadrul adunării, însă aceasta a fost respinsă, fiind calificată de membrii comisiei drept neîntemeiată. Consiliul Superior al Procurorilor este format din cinci procurori aleși din rândul acuzatorilor de stat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor și patru membri numiți de Guvern, Parlament, Președinție și societate civilă.

Opinia ta contează. Comentează!