Sute de oameni au manifestat astăzi în centrul Chișinăului în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”
Social 25 noiembrie 2024, 17:40 | 93

Sute de oameni au manifestat astăzi în centrul Chișinăului în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Printre organizatorii marșului anti-violență sunt reprezentanți ai Guvernului, organizațiile internaționale, misiuni diplomatice și ai societății civile. „Violența nu poate fi tolerată!”, spun participanții la eveniment.

DANIELA BEȘLIU-JOMIR, comunicatoare CNPAC: "Este important ca fiecare dintre noi să conștientizeze importanța prevenirii violenței în primul rând, dar și importanța acțiunilor civice, unde fiecare dintre noi este responsabil să ia atitudine."

CESLAV PANICO, avocatul Poporului: "Vrem să atragem atenția cât mai mult la pericolul care există în societate, în perspectiva prevenirii violenței față de femei bazată pe gen. Și toată societatea trebuie să ne implicăm nu doar la prevenire, dar și la combatere și la referire și cel mai important la educarea întregii populații."

„Violența nu poate fi tolerată, iar răspunsul statului la această formă se dezvoltă”, spun reprezentanții Guvernului și Parlamentului.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Violența nu poate fi tolerată și în acest sens Ministerul Justiției a întreprins în ultimii doi ani mai multe acțiuni ce ține de modificarea Codului penal, Codului contravențional, prin care au fost modificate mai multe infracțiuni, inclusiv înăsprite pedepsele. Astfel încât nicio formă de violență nu poate fi tolerată și urmează a fi aspru pedepsită."

DANIELLA MISAIL-NICHITIN, ministrul Afacerilor Interne: "Violența în familie este o încălcare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale și ea este incriminată corespunzător și în Republica Moldova. Statisticele sunt mai mult sau mai puțin constante. Totodată, răspunsul statului la această formă de violență se dezvoltă și aici aș vrea să menționez de Centrul de Justiție Familială."

DOINA GHERMAN, vicepreședintele Parlamentului: "În anul 2023, 21 de femei au fost ucise, 5224 de femei au apelat la linia fierbinte pentru ajutor, 5723 de ordine de restricție de urgență au fost eliberate, 798 de ordonanțe de protecție au fost emise, 788 de ordine de restricție au fost încălcate."

YESIM ORUC, coordonatoare Rezidentă ONU în Moldova: "Sunt desfășurate mai mult de 50 de activități diferite peste tot în țară. Diferite ONG-uri, diferite organizații ale societății civile și ONU împreună cu partenerii desfășoară ateliere de lucru, evenimente, dar este despre activism și atragerea atenției asupra necesității de a spune „stop” fenomenului."

Campania de activism împotriva violenței în bază de gen va dura până pe 10 decembrie.

În perioada 25 noiembrie-10 decembrie, întreaga lume marchează Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței Bazate pe Gen”. O inițiativă anuală, menită să pună capăt violenței împotriva femeilor, lansată de Secretarul General al Națiunilor Unite, care face apel la acțiuni globale pentru creșterea gradului de conștientizare, sprijinirea demersurilor de advocacy și schimbul de cunoștințe și idei inovative pentru eliminarea imediată și permanentă a violenței împotriva femeilor și fetelor.

În Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, cu participarea Guvernului Republicii Moldova, autorităților naționale și locale, organizațiilor internaționale și a societății civile. Culoarea oficială a campaniei este portocaliu, simbolizând un viitor luminos și fără violență pentru fiecare femeie și fată.

Opinia ta contează. Comentează!