UE ar putea să-şi închidă uşa faţă de Georgia, candidat pentru aderare, din cauza legii privind „influenţa străină”
Externe 25 iunie 2024, 15:49 | 215

Uniunea Europeană ar putea să-şi închidă uşa faţă de Georgia, candidat pentru aderare, din cauza unei legi controversate privind „influenţa străină”, aprobată de actuala putere de la Tbilisi. Avertizarea a fost lansată de şeful diplomaţiei blocului comunitar, Josep Borrell, la Luxemburg, înainte de începerea reuniunii miniştrilor de externe.

JOSEP BORRELL: "Uşa Uniunii Europene este deschisă Georgiei. Dar dacă acest guvern (georgian) continuă pe aceeaşi cale, continuă să facă ceea ce face, uşa pentru Georgia va fi închisă, iar poporul georgian va suferi consecinţele."

O listă de opţiuni se află pe masă, inclusiv îngheţarea ajutorului militar acordat în cadrul Instrumentului european pentru pace sau îngheţarea unei părţi din ajutorul financiar acordat Tbilisi, a explicat şeful diplomaţiei europene după reuniune.

Aceste măsuri, care ar putea fi discutate în cadrul unui summit al liderilor europeni joi şi vineri, nu necesită unanimitate şi, prin urmare, Ungaria nu este în măsură să se opună acestora, a asigurat şeful diplomaţiei europene.

În ziua de 3 iunie, autorităţile georgiene au promulgat o lege privind „influenţa străină”, inspirată dintr-o lege rusească represivă, care a provocat manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de câteva săptămâni şi critici vehemente din partea ţărilor occidentale, precizează Agerpres.

Legislaţia impune presei independente şi altor organizaţii ale societăţii civile să se înregistreze ca „agenţi străini” şi să prezinte informaţii statului, dacă primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate. Partidul de guvernământ „Visul georgian” a justificat legea ca fiind în serviciul unei mai mari transparenţe şi al consolidării suveranităţii georgiene.

Opozanţii cred că legea va servi la reducerea la tăcere a organizaţiilor critice la adresa guvernului într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în Rusia. Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor a zeci de oficiali georgieni, acuzaţi că ar fi implicaţi în adoptarea acestei legi, considerată de mulţi drept un semn al apropierii de Rusia. Georgiei i s-a acordat statutul de candidat pentru a adera la Uniunea Europeană în decembrie 2023, însă negocierile nu au început încă.

Opinia ta contează. Comentează!