Curtea Constituțională examinează astăzi validarea alegerilor prezidențiale și a mandatului de președinte al Maiei Sandu
Curtea Constituțională examinează astăzi validarea alegerilor prezidențiale și a mandatului de președinte al Maiei Sandu, care a câștigat alegerile din 3 noiembrie. Deputații socialiști și mai mulți simpatizanți ai PSRM au manifestat în fața Înaltei Curți, cerând invalidarea scrutinului și renumărarea voturilor.
IGOR DODON, președintele PSRM: "Noi pe parcursul campaniei electorale și nu numai am sesizat mai multe încălcări. Aceste încălcări au fost depuse la CEC. Toate au fost respinse. Noi am atacat conform procedurii juridice în judecată și am ajuns la CSJ. Din acest motiv ședința a fost amânată pentru ziua de azi. Noi considerăm ca aceste alegeri nu au fost libere și au fost fraudate."
VLAD BATRÂNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Acest scrutin care a avut loc nu a fost liber și corect, cetățenii au fost discriminați și manipulați. Campania prezidențială și cea pentru referendum a început mult mai devreme decât perioada legală electorală."
Curtea Constituțională examinează sesizarea Comisiei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de președinte. La ședință sunt prezenți președintele CEC, Angelica Caraman, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, și avocatul Eduard Digore, care reprezintă, prin procură, interesele Maiei Sandu. Nimeni nu are procură pentru a-l reprezenta pe candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo. În sala de ședințe sunt prezenți socialiștii Grigore Novac și Radu Mudreac. Aceștia reprezintă interesele PSRM care l-a susținut în campanie pe Stoianoglo.
În urma scrutinului din 3 noiembrie, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44,59%.