15 magistrați urmează a fi aleși pentru a face parte din completele specializate care vor examina cauzele de corupție mare
Complete de judecători specializați în loc de Tribunal Anticorupție. Este amendamentul propus de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului la proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție. 15 magistrați urmează a fi aleși pentru a face parte din completele specializate care vor examina cauzele de corupție mare în termeni restrânși, explică autoritățile. Judecătorii vor fi aleși în două etape, în baza unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii apoi de Comisia de Vetting.
De fapt, crearea completelor specializate este o continuitate a ideii pe care Consiliul Superior al Magistraturii a implementat-o, începând cu luna martie a acestui an, atunci când au decis pentru prima dată instituirea completelor de judecători specializați în examinarea cauzelor care vin de la Procuratura Anticorupție.
ION GUZUN, membru CSM: "Activitatea acestui complet, a arătat o mobilizare în partea ce ține de ședințele de judecată, sentințele care sunt, indiferent de achitare sau condamnare. Respectiv, am convins politicul, parlamentul că existența unui complet specializat în cadrul judecătoriei Chișinău este o modalitate eficientă decât instituirea unei instanțe specializate separate."
Proiectul de lege privind instituirea sistemului judecătoresc specializat pe cazuri de corupție a fost propus Parlamentului de către președintele Maia Sandu pe 17 martie 2023 și a fost votat în prima lectură în luna noiembrie a aceluiași an. Inițial, proiectului prevedea că din sistemul judecătoresc anticorupție vor face parte Judecătoria Anticorupție, formată din 15 judecători, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău, format din 6 judecători, și Curtea Supremă de Justiție. Proiectul însă a fost revizuit în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția.
IULIAN GROZA, director executiv al IPRE: "Comisia juridică și-a revizuit conceptul în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, în baza recomandărilor CSM-ului, în baza opiniilor ONG-urilor și noi Institutul pentru Politici și reforme am venit cu propuneri. Ne bucură faptul că această abordare a fost revizuită. A fot nevoie de timp pentru a vedea care este impactul deciziei CSM-ului și Judecătoriei Chișinău cu privire la practica completelor specializate anticorupție. Vedem că rezultatele nu au încetat să apară, lucru constatat în raportul său și de Comisia Europeană în raportul său pentru extindere."
După mai multe discuții, autoritățile au convenit cu reprezentanții instituțiilor de drept asupra completelor specializate, pentru a examina în termeni restrânși cauzele de rezonanță, precum „Frauda bancară”, finanțarea ilegală a partidelor, în care sunt vizați acoliții lui Ilan Șor, concesionarea Aeroportului Chișinău și alte dosare de mare corupție.
VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități al Parlamentului: "Ne-a bucurat faptul că ne-au fost raportat faptul că cele 37 de cauze penale examinate în prezent de completele specializate sunt deja într-o fază avansată, iar în decembrie ar urma să avem deja și sentințe pronunțate ceea ce demonstrează că acei judecători care sunt curajoși și își asumă pot să livreze pe măsura așteptărilor cetățenilor."
La concurs pot participa doar judecătorii de carieră, indiferent de instanță, selectați de Consiliul Superior al Magistraturii. Cei aleși vor fi trimiși la Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare.
LIVIA MITROFAN, președinte interimar al Judecătoriei Chișinău: "- Miza este examinarea cu celeritate a cauzelor de corupție astfel încât societatea să aibă un răspuns în termeni restrânși. - Care sunt garanțiile că acești judecători care au deja în procedură cauzele de corupție vor aplica la acest concurs și vor merge cu celeritate pe dosarele deja existente? - Și judecătorii care la moment sunt specializați, pot aplica la acest concurs reieșind din faptul că vor avea garanții suplimentare cum ar fi salariu și garanțiile de securitate. Dar aici am propus ca să fie asigurată această celeritate a cauzelor penale căci în cazul în care judecătorul este desemnat și va câștiga concursul să meargă acolo cu dosarele lui să nu fie o redistribuire a cauzelor penale."
Magistrații care examinează acum dosare de corupție vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a transmite cauzele completelor specializate.
ION GUZUN, membru CSM: "Toți judecătorii vor transmite într-un termen de o lună dosarele care se află indiferent de etapa lor, cu excepția momentului de pronunțare a sentinței."
La Curtea de Apel Chișinău vor fi create două complete specializate.
GHENADIE MÂRA, președintele Curții de Apel Chișinău: "Am propus 2 complete specializate anticorupție. Asta în condițiile în care vom avea deja suplinit un număr de circa 30 de judecători la Curtea de Apel Chișinău. Vor face parte judecătorii Curții de Apel Chișinău sau judecătorii de la primele instanțe."
Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție va fi votat în lectură finală până la sfârșitul acestui an.