15 magistrați urmează a fi aleși pentru a face parte din completele specializate care vor examina cauzele de corupție mare
Complete de judecători specializați în loc de Tribunal Anticorupție. Este amendamentul propus de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului la proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție. 15 magistrați urmează a fi aleși pentru a face parte din completele specializate care vor examina cauzele de corupție mare în termeni restrânși, explică autoritățile. Judecătorii vor fi aleși în două etape, în baza unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii apoi de Comisia de Vetting.
Potrivit proiectului de lege, votat în primă lectură de Legislativ, din sistemul Judecătoresc Anticorupție vor face parte 15 judecători. Șase dintre ei sunt de Judecătoria Chișinău. Alți șase judecători vor fi la Curtea de Apel Chișinău, alții doi vor examina actele administrative, iar un magistrat va fi de rezervă. Respectiv, nu va fi necesară instituirea altei instanțe separate. De fapt, este o continuitate a ideii pe care Consiliul Superior al Magistraturii a implementat-o, începând cu luna martie a acestui an, când a decis instituirea completelor de judecători specializați în examinarea cauzelor care vin de la Procuratura Anticorupție.
ION GUZUN, membru CSM: "Activitatea acestui complet, a arătat o mobilizare în partea ce ține de ședințele de judecată, sentințele care sunt, indiferent de achitare sau condamnare. Respectiv, am convins politicul, parlamentul că existența unui complet specializat în cadrul judecătoriei Chișinău este o modalitate eficientă decât instituirea unei instanțe specializate separate."
La concurs pot aplica doar judecătorii de carieră indiferent de instanță și vor fi selectați de către Consiliul Superior al Magistraturii, în baza unui concurs. Cei aleși vor fi trimiși la Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare. Completele specializate vor fi create pentru a examina în termeni restrânși cauzele de corupție precum Frauda Bancară, dosarele de finanțare ilegală a partidelor politice, în care sunt vizați acoliții lui Ilan Șor, dosarul Concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, dar și alte dosare de mare corupție.
LIVIA MITROFAN, președinte interimar al Judecătoriei Chișinău: "- Miza este examinarea cu celeritate a cauzelor de corupție astfel încât societatea să aibă un răspuns în termeni restrânși. - Care sunt garanțiile că acești judecători care au deja în procedură cauzele de corupție vor aplica la acest concurs și vor merge cu celeritate pe dosarele deja existente? - Și judecătorii care la moment sunt specializați, pot aplica la acest concurs reieșind din faptul că vor avea garanții suplimentare cum ar fi salariu și garanțiile de securitate. Dar aici am propus ca să fie asigurată această celeritate a cauzelor penale căci în cazul în care judecătorul este desemnat și va câștiga concursul să meargă acolo cu dosarele lui să nu fie o redistribuire a cauzelor penale."
Proiectul de lege privind instituirea sistemului judecătoresc specializat pe cazuri de corupție a fost propus Parlamentului de către președintele Maia Sandu pe 17 martie 2023 și a fost votat în prima lectură în luna noiembrie 2023. Cu detalii revenim în următoarele jurnale.