Proiectul de lichidare a celor două procuraturi specializate și crearea unei structuri noi este criticat de Procuratura Anticorupție
Proiectul de lichidare a celor două procuraturi specializate și crearea unei structuri noi este criticat de Procuratura Anticorupție. Instituția atrage atenția că implementarea modificărilor legislative ar putea avea un impact negativ asupra securității naționale. Procuratura Anticorupție a expediat opinia respectivă autorităților naționale, dar și Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Fondului Monetar Internațional, precum și mai multor organizații internționale din domeniul justiției.
Într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție se arară că în cazul adoptării proiectului de lichidare a procuraturilor specializate, investigațiile în dosarele gestionate de acestea vor fi suspendate pe o perioadă nedeterminată, iar inițierea unor noi anchete privind corupția la nivel înalt și crima organizată va fi blocată. De asemenea, se menționează că fuziunea procuraturilor nu poate fi realizată într-un termen scurt, ci necesită ani de zile, având în vedere complexitatea procesului.
COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Legea propusă prezintă un pericol pentru securitatea națională pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată. Dosarele Procuraturii Anticorupție vor fi afectate și vor beneficia toți cei implicați în acte de corupție la nivel înalt. O singură procuratură specializată ridică riscul de corupție și abuz în cadrul acestei procuraturi.Legea propusă subminează statul de drept, separarea puterilor în stat și independența procuraturii."
Procuratura Anticorupție mai transmite că cele mai avantajate de aceste modificări legislative vor fi persoanele deja acuzate sau investigate pentru corupție și crimă organizată, inclusiv cele cercetate pentru trădare de patrie, trafic de droguri și trafic de ființe umane. În document se mai arată că măsura transferului procurorilor anticorupție în procuraturile teritoriale ar putea fi interpretată ca o ingerință în activitatea acestora și un mijloc de control politic asupra noii structuri. Proiectul de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și Combatere a Crimei Organizate a fost semnat de 29 de deputați PAS. Trei reprezentanți ai formațiunii în Comisia juridică, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, Roman Roșca și Boris Popa, nu au susținut proiectul. În urmă cu două săptămâni, președintele Maia Sandu a atras atenția că Procuratura Anticorupție reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității și democrației în Republica Moldova, deoarece a întreprins prea puține acțiuni în vederea combaterii corupției politice și prevenirea corupției electorale. Maia Sandu a făcut declarația după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus că reprezentanții puterii i-ar fi cerut demisia.