Lichidarea procuraturilor, în proiect
29 de deputați PAS au semnat un proiect de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, și crearea unei structuri noi - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Documentul înregistrat astăzi de către deputatul PAS, Igor Chiriac, urmează să treacă de toate comisiile, de consultări publice, iar apoi să fie dezbătut în plen. Procuratura Anticorupție a criticat proiectul, iar experții de la Centrul de Resurse Juridice spun că acesta nu va rezolva problemele profunde ale sistemului.
IGOR CHIRIAC, deputat PAS: "Va fi o perioadă în care procurorul general va desemna o persoană interimară care va asigura interimatul funcției noii instituții. Prin această lege oferim CSP-ului mecanisme de a pune în funcțiune și de a asigura funcționalitatea noii procuraturi. Vom invita reprezentanți CSP, ai Ministerului Justiției, ai Procuraturii Generale, dar și alți reprezentanți interesați pentru a discuta despre acest proiect și a găsi cele mai bune soluții."
Potrivit proiectului, noua instituție va fi specializată în domeniul combaterii infracțiunilor de corupție și a actelor conexe, precum și în domeniul combaterii criminalității organizate, a terorismului și torturii.
Într-un comunicat, Procuratura Generală accentuează că este important să fie respectate toate etapele acestui proces, având în vedere angajamentul ferm al Republicii Moldova față de integrarea europeană.
REACȚIA PROCURATURII GENERALE: "Pentru proiectul menționat considerăm esențială opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi."
Procuratura Anticorupție a declarat că susține poziția Procuraturii Generale în acest sens. La rândul său, Centrul de Resurse Juridice a declarat că inițiativa trebuie să fie compatibilă cu obiectivele și angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană, care prevăd stabilitate instituțională și predictibilitate în procesul de reformă. „Un simplu transfer de competențe sau de procurori între structuri nu va rezolva problemele profunde ale sistemului, în lipsa unei analize temeinice și a unor măsuri de consolidare instituțională”, susțin experții.
COMENTARIUL CRJM: "În prezent, reformele propuse nu se găsesc în Foile de parcurs ce stabilesc obiectivele pentru îndeplinirea standardelor UE și pregătirea aderării Republicii Moldova. Orice reorganizare semnificativă a procuraturilor specializate trebuie supusă unei evaluări atente a rezultatelor și lecțiilor desprinse din reforma recentă aprobată în 2023, privind separarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție."
Proiectul de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, și crearea Procuraturii Anticorupție și Combatere a Crimei Organizate a fost semnat de 29 de deputați PAS. Trei reprezentanți ai formațiunii PAS în Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, Roman Roșca și Boris Popa, nu au semnat.