Cheia securității, cooperarea cu vecinii
Neutralitatea Republicii Moldova nu mai reprezintă o garanție de securitate, au atras atenția mai mulți experți străini în cadrul evenimentului „Moldova Security Forum”, desfășurat la Chișinău. Potrivit lor, în situația în care țara noastră nu este stat membru NATO, soluția pentru întărirea capacităților de apărare rămâne a fi o cooperare strânsă cu România și Ucraina. Experții mai spun că Moldova nu este în pericol atât timp cât Ucraina face față agresiunii Rusiei.
LEO LITRA, cercetător la Consiliul European de studiere a relațiilor internaționale: "Formatul unei țări neutre asta nu înseamnă că nimeni nu o sa atace Moldova, aceste lucruri se întâmplă. Moldova deja este ținta unui atac hibrid deja de mai mulți ani. De aceasta, cea mai bună idee este ca să se gândească la un format de garanții de securitate, care ar acoperi în primul rând Ucraina. Dacă Ucraina este acoperită, atunci Moldova este într-o insulă geografică care își păstrează securitatea."
Experții străini spun că Republica Moldova trebuie să-și consolideze relațiile cu România și Ucraina. De asemenea, țara noastră are nevoie de o strategie de apărare a spațiului aerian.
FRANCOIS HEISBOURG, consilier special, Fundația pentru Cercetări strategice, Franța: "- Neutralitatea sună foarte frumos, dar funcționează în cazuri foarte rare, doar dacă ai poziționarea geografică a Elveției, ceea ce Moldova nu are.- Ce ar trebui să facem în acest caz?- Să aveți relații excelente cu vecinii, respectiv cu România și Ucraina. România, deoarece are echipamentele necesare de apărare care pot fi extinse dincolo de granițe. Ucraina pentru că este concentrată complet pe apărarea suveranității și integrității în mijlocul unui război, nu ar putea să se ocupe și de apărarea altora."
Statele Unite își doresc ca în Republica Moldova să fie pace și stabilitate și să aibă o colaborare durabilă cu Occidentul. Totuși, modul în care țara își consolidează relațiile rămâne la discreția autorităților.
JAMES CARAFANO, expert în domeniul securității, Statele Unite ale Americii: "Eu cred că răspunsul logic ar fi parteneriatul cu România. România este foarte serioasă la capitolul securitate națională. România și Moldova au preocupări comune, iar România în viziunea mea este un partener de nădejde. Cred că Moldova trebuie să fie creativă la capitolul construirea unui parteneriat de securitate, care să respecte neutralitatea, dar în același timp să întărească capacitatea proprie de apărare."
VLAD KULMINSKI, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice: "Noi suntem acum în condițiile în care Federația Rusă încearcă să redeseneze toate hotarele. A pornit un război împotriva Ucrainei și vrea să includă Republica Moldova în sfera sa de influență. Și Republica Moldova are nevoie atât de un sector de apărare foarte puternic, dar și de diplomație foarte și foarte puternică. Pentru Republica Moldova păstrarea păcii este o sarcină foarte și foarte importantă."
„Moldova Security Forum” este la prima ediție la Chișinău și este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale.