Curtea Constituțională a validat astăzi alegerile prezidențiale și mandatul de președinte al Maiei Sandu
Politic 28 noiembrie 2024, 19:50 | 1528

Curtea Constituțională a validat astăzi alegerile prezidențiale și mandatului de președinte al Maiei Sandu. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Înalta Curte a validat alegerile prezidențiale și mandatul de președinte al Maiei Sandu după o ședință care a durat mai bine de șapte ore. Cât a durat ședința, aici în fața Curții Constituționale s-a desfășurat o manifestație organizată de socialiști, nemulțumiți de rezultatul scrutinului din 3 noiembrie.

Aceștia au cerut invalidarea alegrilor și renumărarea voturilor. Mandatul de președinte al Maiei Sandu expiră pe 23 decembrie, iar pe 24 decembrie ar putea avea loc ceremonia de învestire, în aceiași zi ca și acum patru ani.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Se confirmă rezultatele alegerii președintelui Republicii Moldova din 3 noiembrie 2024. Se validează alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Prezenta hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial."

Pe lângă decizia de a confirma rezultatele alegerilor și de a valida mandatul de președinte al Maiei Sandu, În alta Curte a solicitat Parlamentului să opereze modificări legislative pentru a preveni implicarea cultelor religioase în procesele electorale. La începutul ședinței, liderii PSRM au organizat o acțiune de protest, cerând instituției să nu valideze scrutinul din 3 noiembrie.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Noi pe parcursul campaniei electorale și nu numai am sesizat mai multe încălcări. Aceste încălcări au fost depuse la CEC. Toate au fost respinse. Noi am atacat conform procedurii juridice în judecată și am ajuns la CSJ. Din acest motiv ședința a fost amânată pentru ziua de azi. Noi considerăm ca aceste alegeri nu au fost libere și au fost fraudate."

VLAD BATRÂNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Acest scrutin care a avut loc nu a fost liber și corect, cetățenii au fost discriminați și manipulați. Campania prezidențială și cea pentru referendum a început mult mai devreme decât perioada legală electorală."

Curtea Constituțională examinează sesizarea Comisiei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de președinte. La ședință sunt prezenți președintele CEC, Angelica Caraman, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, și avocatul Eduard Digore, care reprezintă, prin procură, interesele Maiei Sandu. Nimeni nu are procură pentru a-l reprezenta pe candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo. În sala de ședințe sunt prezenți socialiștii Grigore Novac și Radu Mudreac. Aceștia reprezintă interesele PSRM care l-a susținut în campanie pe Stoianoglo.

În urma scrutinului din 3 noiembrie, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44,59%.

Opinia ta contează. Comentează!