Moldova se va confrunta cu o criză în sectorul agricol, în special în ceea ce privește prețurile la produsele alimentare
Social 17 august 2022, 20:02 | 1113

Moldova s-ar putea confrunta cu o criză în sectorul agricol. Este vorba în special de prețurile la produsele alimentare. Totuși, nu ne vom confrunta cu penurii sau foamete. Declarația a fost făcută de reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU în Republica Moldova, Raimund Jehle, în cadrul unui interviu oferit postului nostru de televiziune. Reprezentantul ONU a prezentat cifre și calcule după ce a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, în timpul căreia a discutat cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea și cu donatorii externi.

Reprezentantul FAO în Moldova susține că războiul din Ucraina are, cu siguranță, un impact major asupra sectorului agricol din Republica Moldova. În plus, seceta din ultimele luni a lovit la fel de puternic acest domeniu. Asta după ce culturile de primăvară au fost afectate de creșterea bruscă a prețurilor la fertilizanți, fapt ce generat probleme la culturile de grâu, porumb și soia. Raimund Jehle a atenționat că și sezonul semănatului de toamnă va fi afectat de un deficit de aproximativ 25 de mii de tone de fertilizanți care, la fel, va avea consecințe serioase.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul FAO în Republica Moldova: "Nu cred că Moldova este sub riscul foametei sau că se va confrunta cu foametea. Având în vedere ceea ce produce Moldova, dar și pierderile în ceea ce privește cultura porumbului, există suficiente produse alimentare disponibile pentru a asigura populația. Dar, evident, insecuritatea alimentară ține și de accesibilitate."

Reprezentantul FAO a explicat că în situația în care produsele alimentare s-au scumpit cu 36% în doar câteva luni, unele vor deveni inaccesibile din punct de vedere financiar, iar populația săracă ar putea fi nevoită să treacă la alte produse, să își schimbe regimul alimentar pe unul mai puțin sănătos. Un alt pericol este legat de agricultorii mici care vor fi cei mai afectați. Dacă nu va fi suficient porumb sau grâu, aceștia nu vor avea nutrețuri pentru animale și, respectiv, vor fi nevoiți să sacrifice animalele.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul FAO în Republica Moldova: "În acest sens, FAO a utilizat propriul său mecanism de finanțare. Am inițiat un proiect în valoare de 500 de mii de dolari pentru a susține 3000 de familii de agricultori cu materiale pentru producție agricolă, în special cu suport la procurarea nutrețurilor pentru animale, dar și suport în ceea ce privește culturile de primăvară pentru anul 2023."

Întrebat despre problema eternă a agricultorilor moldoveni, legată de secetă și lipsa sistemelor de irigare, reprezentantul FAO a spus că există deja exemple foarte bune de proiecte implementate cu sprijinul organizației când irigația prin picurare a crescut foarte mult volumul recoltei de nuci, de fructe și de legume. În același timp, oficialul FAO a spus că Banca Mondială va oferi un nou împrumut Republicii Moldova, menit să îmbunătățească infrastructura de irigare, iar FAO este pregătită să ofere suport în acest sens.

RAIMUND JEHLE, reprezentantul FAO în Republica Moldova: "Moldova are un potențial mare, cu produse foarte bune. Voi aveți fructe de o calitate excelentă, aveți mere și prune foarte bune. Așadar, există o oportunitate de creștere a exporturilor către țările vecine. Însă, este necesar ca, pe termen lung, să existe oportunități de investiții în procesarea produselor agricole, în managementul post-recoltare."

Reprezentantul FAO în Moldova și-a exprimat speranța că noile politici guvernamentale de la Chișinău vor ține cont de aceste necesități.

Opinia ta contează. Comentează!