Accesul la tehnologiile moderne ar reduce din problemele cu care se confruntă cei aflați în dificultate
Social 22 noiembrie 2024, 19:51 | 79

Accesul la tehnologiile moderne, dar și o comunicare mai eficientă cu pacienții ar reduce din problemele cu care se confruntă cei aflați în dificultate. Este convingerea participanților la cea de-a doua ediție a Forumului pacienților „Ascultă, alătură-te, acționează!”, care s-a desfășurat la Chișinău. „Lipsa de informație este o problemă”, spun persoanele care au trecut prin situații dificile în viață.

Ana Danilescu, de la postul nostru de televiziune, declară că a simțit lipsa unui psiholog în perioada când a fost diagnosticată cu cancer. „Este nevoie de o echipă de informare, care să-ți spună pas cu pas ce ai de făcut. Este necesar și un tratamentul post-operatoriu, care cu părere de rău lipsește”, mărturisește fosta pacientă.

ANA DANILESCU, administratoarea Comunității THETA PHOENIX: "În situația bolilor oncologice este o gaură neagră la noi în țară. Eu am avut lipsa a acelui psiholog. Fiind chiar și jurnalistă, mi-a lipsit foarte mult și informația. Bine că am avut un medic care m-a ajutat, avea studii și în psihologie și m-a ajutat în această direcție, dar îmi dau seama că numărul și fluxul de pacienți care vin zilnic acolo."

O altă problemă este deplasarea, afirmă specialiștii.

LILIA AXENTI, membru al grupului de pacienți „Phoenix”, Florești: "A fost caz unde s-a adresat la medic Copilul era cu dizabilități severe locomotorii, care nu se putea urca pe scări. Atunci a fost rugat medicul să coboare dumnealui la pacient. Medicul a fost receptiv."

OXANA BUZOVICI, reprezentanta Uniunii pentru Echitate și Sănătate: "În special femeile, diagnosticate cu HIV, fiind însărcinate se confruntă cu situații de lipsă de suport din partea medicilor. Uneori cu niște comentarii nu prea pozitive și cu recomandări de a întrerupe sarcina."

Accesul la tehnologiile moderne și comunicarea ar reduce din problemele cu care se confruntă cei aflați în dificultate.

SERGIU GLADUN, director, Institutul Mamei și Copilului: "Practic în fiecare zi, lucrăm cu personalul medical cu referire la comunicarea cu pacienții. Cazuri grave sunt în fiecare zi, iar zilnic personalul medical salvează viețile copiilor, gravidelor."

ADRIAN BELÎI, președintele Comisiei parlamentare pentru protecția socială, sănătate și familie: "Trebuie un acces echitabil la tehnologiile moderne, iar statul trebuie să asigure venirea pe piața din Republica Moldova a dispozitivelor medicale."

Forumul Pacienților este parte a proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Opinia ta contează. Comentează!