Aproape 30 de experți locali și străini vor evalua la Chișinău, timp de două zile, peste 300 de vinuri autohtone
Social 21 noiembrie 2024, 20:40 | 268

Aproape 30 de experți locali și străini vor evalua la Chișinău, timp de două zile, peste 300 de vinuri autohtone, în cadrul unui concurs național. Notele vor fi puse de către specialiști din mai multe țări, printre care Suedia sau Coreea de Sud. Cele mai bune vinuri vor fi premiate cu medalii de aur și argint. Câștigătorii vor fi anunțați mâine seară.

VALERIU COTEA, președintele Comisiei de oenologie a OIV: "Îmi place vinul din Republica Moldova și apreciez foarte mult creșterea calitativă pe care a avut-o aceste vinuri în ultimii ani și s-au alăturat de vinurile internaționale. Sunt diferențe mai ales la creații noi. Au un gust și miros mai aparte, pentru că și nouă din Moldova ne plac vinurile puțin aromate."

CHAN JUN PARK, vicepreședintele Asociației internaționale de somelieri, Coreea de Sud: "Aceste vinuri devin din ce în ce mai populare și producătorii pot face vin ca Chardonnay sau Pinot Noir. Aceste vinuri vor avea un succes foarte mare în lume."

TOMASZ KOLECKI, președintele Asociației de somelieri, Polonia: "În ultimii zece ani, calitatea vinului a crescut impresionant. Sper că această direcție va fi menținută și vom discuta despre faptul că Republica Moldova va putea concura cu cele mai vestite țări producătoare de vin."

Organizatorii celei de-a III-a ediție a concursului „Vinul Moldovei” își propun să promoveze vinurile Fetească Albă, Fetească Neagră, Rară Neagră, Fetească Regală, pentru a găsi noi piețe de desfacere.

ANDRIAN DIGOLEAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Noi încurajăm organizarea unor astfel de evenimente, deoarece avem experți notorii din lumea vinului care vin în Republica Moldova și degustă vinurile noastre axate doar pe soiurile noastre moldovenești."

ȘTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: "Noi avem total 27 de jurați, dintre care 12 sunt internaționali. Accentul de bază sunt soiurile autohtone, soiuri din colecție nouă, deoarece noi dorim să promovăm aceste soiuri nu doar în Republica Moldova, dar și evident peste hotare."

DIANA LAZĂRI, director, Industria vitivinicolă, USAID: "Acest concurs este destinat unui examen intern, cu implicarea juraților astfel încât să putem înțelege care este raportarea vinurilor noastre la un standard internațional, pe piețele noastre țintă astfel încât să putem răspunde acestor așteptări ale partenerilor noștri de afaceri."

Concursul național „Vinul Moldovei” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova, prin Proiectul de competitivitate și reziliență rurală.

Opinia ta contează. Comentează!