Autoritățile din Hănăsenii Noi au obținut finanțare pentru construirea unei stații de epurare
Jurnalul Săptămînii 12 octombrie 2024, 19:49 | 292

În ultimii zece ani, multe sate au trecut prin schimbări semnificative. Drumurile au fost asfaltate, casele au fost conectate la rețeaua de apă potabilă, iar în unele localități a fost implementat un sistem modern de gestionare a deșeurilor. // Aceste realizări, împreună cu multe alte proiecte, au devenit posibile datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană. Un exemplu relevant este satul Hănăsenii Noi din raionul Leova. Recent, autoritățile locale au obținut finanțare pentru construirea unei stații de epurare.

Dacă la capitolul alimentarea cu apă în regiune au fost realizate mai multe proiecte investiționale, au fost reabilitate sistemele de alimentare cu apă și au fost trasate priorități de dezvoltare a sistemului de apeduct centralizat către unele localități din raionul Leova – crearea infrastructurii de canalizare rămâne un vis... Tocmai de aceea, pentru primăria din Hănăsenii Noi această finanțare din partea blocului comunitar are o importanță deosebită. La sistemul modern de canalizare vor fi conectate toate instituțiile publice - primăria, grădinița, casa de cultură, școala și biblioteca. Primarul localității ne-a explicat ce l-a determinat să aplice pentru acest proiect.

Proiectul de 105 mii euro este sprijinit de Guvernul Austriei. Din total, 14% va fi contribuția Autorității Publice Locale. Cu această sumă va fi construită o stație de epurare a apelor menajere, rețeaua de canalizare și alte lucrări necesare.

În noiembrie ar urma să fie pregătit întreg pachetul de documente, ulterior va fi alocată finanțarea, iar până în iarnă vor începe lucrările propriu-zise. „Până la primăvară stația de epurare va fi gata”, ne-a declarat primarul Iurie Lungu.

În lipsa unui sistem centralizat de canalizare, gospodarii construiesc fose pentru apele uzate. Și asta în cel mai bun caz. Dar în cazul instituțiilor mai mari, cum ar fi școlile, grădinițele și centrele medicale – construcția foselor septice nu este o soluție. Asta ne-a declarat și directorul interimar al Gimnaziului „Hănăsenii Noi”, Oxana Munteanu.

Oxana Munteanu crede că fără sprijinul financiar al Uniunii Europene acest proiect ar fost doar un vis.

De asemenea, va avea foarte mult de câștigat grădinița din localitate, dar și clădirea în care sunt amplasate casa de cultură și biblioteca.

Sătenii sunt mândri de schimbările care urmează să aibă loc în localitate, datorită Uniunii Europene.

Primarul și-a făcut planuri mărețe, gândindu-se la alte proiecte.

În satul Hănăsenii Noi, raionul Leova, locuiesc până la o mie de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!