Peste 200 de membri ai Consiliilor elevilor din capitală au vorbit astăzi despre beneficiile și provocările incluziunii în școli
Social 31 octombrie 2024, 17:56 | 224

Copiii cu nevoi speciale au nevoie de comunicare și trebuie să frecventeze, alături de semenii lor, instituțiile de învățământ. Despre beneficiile și provocările incluziunii în școli, dar și despre soluțiile care pot fi implementate în acest sens, au discutat astăzi peste 200 de membri ai Consiliilor elevilor din capitală. Evenimentul care avut drept scop reducerea barierelor sociale, a avut loc la Liceul „Gheorghe Asachi” din capitală.

VLADA SÂRGHI, elevă a Liceului Teoretic ”George Meniuc” din Chișinău: "În multe cazuri, o persoană cu nevoi speciale poate avea o capacitate extraordinară de a gândi inovativ, de a fi creativă și de a aduce o plus valoare grupului. Noi avem ocazia să facem diferența, arătând că dizabilitatea nu trebuie să fie o barieră în calea colaborării și a prieteniei."

ELIZA GRIGORIȚĂ, elevă a Liceului Teoretic ”Petru Rareș” din Ialoveni: "Prin efortul constant și prin dorința de a se autodepăși, acești tineri devin un model de inspirație.Astfel, dizabilitățile lor se transformă în caracteristici individuale, pentru că noi cu toții suntem unici."

În cadrul evenimentului, toți cei peste 200 de elevi au votat o rezoluție prin care s-au angajat să fie modele de comportamente pozitive și să combată orice formă de discriminare și prejudecată.

ALEXANDRA ROTARUelevă al Liceului Teoretic ”Universul”: "Din punctul meu de vedere, incluziunea în școli este modul prin care noi face ca fiecare elev să se simtă primit și să se simtă om, să nu fie tot felul de diferențe dintre elevi."

ION CERNICA, eleval Liceului Teoretic ”Gheorghe Asachi”: "Noi trebuie să știm că fiecare om e diferit, iar această diferență nu e o problemă, nu e un obstacol. Avem foarte mulți cercetători care au avut dizabilități, dar au descoperit lucruri pe care le folosim astăzi."

VALENTINA OLARU, secretar de stat, Ministerul Educației: "Am participat la începutul lunii octombrie la un eveniment de demonstrare a talentelor „copiilor soare”. Mă uitam la acei copii și mă gândeam cât de frumos ar fi fost dacă acel eveniment nu se desfășura într-un mod atât de select, dar alături de colegii lor de școală, de prietenii lor cu care se văd în fiecare zi."

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și UNICEF și face parte din cadrul campaniei naționale de schimbare de comportamente privind incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale în instituțiile de învățământ.

Opinia ta contează. Comentează!