Start campaniei „Educația nu doare”
Prevenirea violenței în școală și protecția copiilor! De la aceste deziderate pornesc inițiatorii campaniei „Educația NU doare”, lansată astăzi la Chișinău. În următoarele două săptămâni sunt plănuite o serie de activități tematice, în care vor fi antrenați experți, cadre didactice și, nu în ultimul rând, cei vizați direct - tinerii. „Comunicarea este cheia succesului”, afirmă pedagogii.
DUMITRU RUSNAC, profesor de fizică: "Un lucru foarte important este însăși convorbirea cu cu părinții. Între profesor și părinte. Dacă este această punte pusă corect, atunci niciun fel de violență nu poate exista."
Oficiul Avocatului Poporului a recepționat în anul trecut 43 de solicitări privind violența față de copii, dintre care 28 vizează mediul școlar. Recomandările pentru părinți sunt clare:
VASILE COROI, avocatul Poporului pentru drepturile copilului: "În primul rând să creadă copilul și să fie atent la nevoile lui, pentru a nu agrava cumva situația. Apoi, să contacteze instituția de învățământ și să colaboreze, să coopereze cu ea, pentru a acționa în interesul copilului."
Ideea campaniei „Educația NU doare” aparține unor tineri, care au fost la școala de vară organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.
BIANCA TĂNASE, inițiatoarea campaniei „Educația NU doare”: "Ne-am dat seama că lucrul principal care ne conectează este școala și faptul că toți venim dintr-un mediu academic. Atunci am început să discutăm problemele prin care trecem în fiecare zi și ne-am dat seama că sistemul nostru educațional este, pe de o parte, lăsat în urmă."
DANIELA SÎMBOTEANU, președinte CNPAC: "Copiii au spus că avem atât de mulți profesori, care sunt un model pentru ei și vrem ca acești profesori să-i aducem în prim-plan. Respectiv, în cadrul campaniei vor fi promovate anume practicile pozitive care pot fi preluate și de cadrele didactice care mai puțin sunt empatice."
Campania „Educația NU doare”, programată până pe 19 noiembrie, face parte din inițiativa globală „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Activitățile includ lecții deschise, o expoziție fotografică, dar și mai multe istorii motivaționale.