Guvernul putea cumpăra gaz mai ieftin
Economic 28 martie 2023, 22:19 | 541

Republica Moldova ar fi putut achiziționa de trei ori mai multe gaze naturale, dacă ”Energocom” ar fi utilizat platformele de tranzacționare europene. Este opinia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, potrivit căreia, ”oamenii ar fi achitat astăzi sub 20 de lei pentru un metru cub, dacă guvernul ar fi acționat transparent în ceea ce ține de achizițiile de gaze”. ”Partidul a solicitat efectuarea unui audit asupra achizițiilor de energie în anul 2022”, a declarat astăzi presei președintele formațiunii, Igor Munteanu.

IGOR MUNTEANU, președintele CUB: "Guvernul Republicii Moldova a reorientat banii de la investiții și plăți pentru salarii pentru a acoperi aceste tarife excesive, inclusiv datorită procurărilor dubioase de pe piața externă. În acest context, suntem îndreptățiți să cerem prim-ministrului un raport cu estimarea concretă a pierderilor suportate de populație ca urmare a acestei decizii în domeniul energiei."

Dacă tranzacțiile externe de gaze naturale ar fi fost făcute competent, pe platforme de tranzacționare europene, inclusiv unele care și-au deschis oficiile la Chișinău încă din 2021, Republica Moldova ar fi putut achiziționa de trei ori mai multe volume de gaze naturale din creditul BERD, a subliniat Igor Munteanu.

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare consideră că această situație este o consecință a evitării procedurilor legale, concurențiale și transparente din ultimii doi ani. Potrivit lui Igor Munteanu, în Republica Moldova există 20 de companii licențiate, cu dreptul de a opera pe piața gazelor naturale, dar guvernul a decis să permită unei companii-monopolist, Energocom, să gestioneze întregul credit oferit de BERD, fără a face oferte publice de achiziții a gazelor naturale. ”În acest fel, Republica Moldova a pierdut 72 de milioane de euro din creditul BERD”, a declarat Igor Munteanu, cu referire la experți independenți internaționali.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare solicită Guvernului Recean să efectueze un control de audit complet asupra achizițiilor de energie în anul 2022 și să prezinte un raport privind banii alocați în perioada 2021-2023 pentru compensarea tarifelor la energie. Reprezentanții formațiunii spun că au apelat și la Procuratura Generală cu solicitarea de a investiga toate circumstanțele, care au condus la gestionarea frauduloasă a banilor publici din asistența externă oferită Republicii Moldova.

Ulterior, după difuzarea știrii, Ministerul Energiei a venit cu o reacție: „Autoritățile tratează cu maximaă seriozitate transparența tranzacțiilor și tarifelor în sectorul energetic, țintind sporirea gradului de credibilitate a acestora și diminuarea manipulării opiniei publice. Datele sistematizate sunt făcute publice de către companiile din sector pe domeniile de responsabilitate. Informațiile au fost prezentate necondiționat, la solicitare în mod expres. Ministerul energiei este direct cointeresat și va asigura și în continuare publicarea datelor de interes public, odată cu transparența procesului decizional”.

Opinia ta contează. Comentează!