Noi ședințe în dosarul Stoianoglo
Justiţie 20 septembrie 2023, 19:45 | 1545

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este vizat în șapte dosare penale, dar în public se vorbește de doar patru. Unul dintre acestea, în care Stoianoglo este bănuit de încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, se află abia la etapa audierii martorilor. Stoianoglo este convins că anumite forțe vor să-l reducă la tăcere și să-l țină cât mai mult timp posibil departe de procuratură.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: "Toate dosarele care au fost deschise sau au fost pornite în privința mea au fost pornite la comandă politicului. La niciun dosar nu a fost acumulate și nu se pot acumula probe și toate dosarele expediate în judecată sunt niște interpretări abuzive ale procurorilor cu scopul unic de a mă înlătura din funcția de procuror general."

Declarația a fost făcută marți, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde a avut loc o ședință în dosarul privind încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit anchetei, Stoianoglo a publicat mai multe fragmente din corespondența lui Morari cu diferite persoane, inclusiv ambasadori şi consilieri prezidențiali. Acestea ar fi avut loc în perioada organizării concursului pentru funcţia de procuror general, dar şi după ce Stoianoglo a dispus mai multe controale la Procuratura Anticorupţie. El a explicat că informațiile publicate pe 4 octombrie 2021 nu au caracter personal, întrucât a fost prezentată doar corespondența, care presupunea informații din cadrul Procuraturii Generale pe anumite dosare de rezonanță.

Alexandr Stoianoglo nu avea dreptul să facă publice informațiile, afirmă fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

VIOREL MORARI, fost șef al Procuraturii Anticorupție: "A admis grave încălcări al principiului prezumției nevinovăție în cazul precum și a admis inviolabilitatea vieții private. El nu avea dreptul și legea prevede expres acest fapt. Mesajele nu se refereau la careva acte sau fapte ilegale din partea mea, erau în telefonul de serviciu, dar nu aveau caracter ce nu ține de comiterea unei infracțiuni."

Dosarul se află de un an la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, procurorii fiind antrenați în audierea martorilor.

ELENA CAZACOV, procuror: "Dosarul se află la etapa cercetării judecătorești, suntem nemijlocit la cercetarea probelor acuzării, audiem martorii, șapte. Nu sunt toți funcționari din cadrul procuraturii. Sunt și foști angajați, dar și alte persoane."

În alte dosare, Alexandr Stoianoglo este cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și îmbogățire ilicită. El a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021.

Opinia ta contează. Comentează!