Un tânăr artist din Bălți face măști, pe care le folosesc cetele de urători la Malanca
Un tânăr artist din Bălți face măști, pe care le folosesc cetele de urători la Malanca, un vechi obicei păstrat de românii din Bucovina de Nord. Nicolae Motrescu spune că, inițial, făcea măști pentru a merge cu uratul, dar mai apoi, pasiunea s-a transformat în meșteșug.
NICOLAE MOTRESCU, meșter: "La început nici nu-mi imaginam că pot să am legat ceva cu pictura, eu mă duceam în garaj, confecționam acolo vreo jucărie, bunelul meu a observat asta și mi-a propus să merg la școala de sculptat în lemn. Și tot bunelul mi-a dat ideea să merg la Școala de Arte, deoarece la mine se primea foarte bine."
În colecția lui Nicolae Motrescu sunt diverse măști, care mai de care. „Munca este una migăloasă”, le-a mărturisit tânărul artist reporterilor de la TV Nord.
NICOLAE MOTRESCU, meșter: "Eu mai întâi mi-am făcut măști ca să merg cu uratul, iar mai târziu o făceam din plăcere și oamenilor le-au plăcut. Am făcut mai multe măști pentru colecție, le-am dat nume."
La confecționarea măștilor sunt folosite ziarele vechi sau revistele, afirmă băiatul.
NICOLAE MOTRESCU, meșter: "Când vezi procesul gata făcut, este foarte plăcut. Mie părinții nu-mi dădeau bani de buzunar, dar mă ajutau foarte tare să fac aceste măști."
Măștile sunt folosite, tradițional, la Malanca, denumirea slavă dată cetelor care merg cu uratul în ajunul Anului Nou pe stil vechi, cu o colindă sau un joc dramatic.
NICOLAE MOTRESCU, meșter: "Când eu intram la om în ogradă cu uratul, aveam așa niște emoții calde. Mai ales atunci când, dacă pe stradă veneau câte doi sau trei urători, pe toți ne primeau foarte cald."