Prețul mierii de albine a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță
Prețul mierii de albine a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. În condițiile în care în Republica Moldova sunt acum peste 200 de mii de familii de albini, sectorul se ține pe apicultorii particulari, susține expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Noi în acest an vindem mierea cu 43 de lei kilogramul, mai puțin decât acum a fost în anul 2013 - 41 de lei. Cât e acum leul și cât era în 2013? În valoarea lui reală noi acuma vindem mierea la cel mai mic preț din ultimii 20 sau chiar 30 de ani, acest lucru lovește foarte mult în apicultori."
Până în anul 2015, producția de miere de albine era de aproximativ 3000 de tone pe an, dar acum producția de miere reprezintă aproximativ 6 000 de tone. „Din 2017 batem pasul pe loc la capitolul export”, susține Veaceslav Ioniță. Totuși, cea mai multă miere din Republica Moldova ajunge pe rafturile din Uniunea Europeană.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Sunt două țări car consumă aproape toată mierea noastră, 33% -Italia, 16%- România, după aceasta urmează alte țări, aproape toate din Uniunea Europeană. De fapt, 90 la sută din toată mierea noastră o exportăm în Uniunea Europeană, trebuie să ne gândim cum să facem ca pe frații noștri din Uniunea Europeană să-i deprindem cu mierea moldovenească."
Potrivit lui Ioniță, în Slovacia se exportă puțin peste 9% din volumul de miere, în Germania - 6,4%, în Franța - 6,2%. Urmează Norvegia, cu 4,8%, și Olanda - cu 4,2% din total.