În acest sezon, temperaturile au fluctuații semnificative, iar schimbările bruște afectează sănătatea
În acest sezon, temperaturile au fluctuații semnificative, iar schimbările bruște afectează sănătatea. În astfel de condiții, medicii ne recomandă să ne adaptăm vremii de afară, pentru a evita neplăcerile. „Iernile nu mai sunt ca odinioară”, spun oamenii, aducându-și aminte de geruri cumplite în ianuarie.
Oscilațiile de temperatură reprezintă un pericol pentru imunitatea organismului - pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie, afirmă medicii.
OLIVIA CHIRONDĂ, medic de familie: "În momentul când este o temperatură prea joasă, când prea înaltă, densitatea aerului se schimbă, iar acesta are un impact asupra sănătății noastre, adică noi răcim. Ce ar fi important? Este partea organizatorică. Urmărim care este timpul probabil pentru ziua următoare, ne îmbrăcăm corespunzător cu vestimentația. Aportul hidric corespunzător în perioada rece, ceaiurile fierbinți, alimentația, regulile rămân aceleași, adică o alimentație corectă, sănătoasă din toate timpurile."
Potrivit Serviciului Hidrometeo, cea mai friguroasă iarnă a fost în 1963.
ALIONA ROTARI, șef Secție climatologie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: "Cea mai joasă temperatură a aerului pentru toată perioada de observație a fost în anii 1963, unde temperatura a fost -35,5 grade în satul Brătușeni, raionul Edineț, așa temperaturi am avut. Cea mai ridicată temperatură medie a sezonului de iarnă a fost în februarie, 26 februarie 1990, unde temperatura a fost ridicată la +23,3 grade Celsius."
Potrivit meteorologilor, vremea se va răci, dar temperaturile vor rămâne mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă.