Mai mulți studenți de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” au pornit în căutarea valorilor tradiționale
Cultură 21 februarie 2025, 19:30 | 467

Mai mulți studenți de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” au pornit în căutarea valorilor tradiționale și într-o lună s-au făcut... folcloriști. Mai exact, tinerii au mers fiecare la baștina sa, unde au aflat de la bătrâni cum se dansa pe timpuri. Materialul a devenit obiect de studiu la cursul „Dans popular și clasic”, care a culminat cu seminarul „Coregrafia în sistemul educațional”.

EDUARD CLAUDIU ROCA, student anul III: "Astăzi voi reprezenta cel puțin eu, dar și toți colegii mei niște dansuri folclorice din Moldova și al meu este din Bacău, eu sunt din Bacău. Asta înseamnă că vom încerca să reprezentăm exact dansul cum se dansa."

În studiul lor, tinerii au încercat să scoată în prim plan dansul ca parte esențială a patrimoniului cultural, evidențiind importanța conservării și transmiterii acestuia către generațiile viitoare, a spus Carolina Bița din satul Tătărăuca Veche, raionul Soroca.

CAROLINA BIȚA, studentă anul III: "Pentru a găsi aceste dansuri am încercat în mai multe localități și până la urmă am ajuns în localitatea mea în care am găsit un dans foarte frumos, chiar de la bunica mea. Dansul este o polcă care se dansa la hora satului, toți când veneau făceau un cerc mare și împreună dansau până în zori."

Sarcina nu a fost deloc ușoară, mărturisesc tinerii.

ALEXANDRU BIȚA, student anul III: "Eu personal am cules un dans din regiunea de nord, mai exact satul Rublenița, „Dansul babelor”, care se dansa înainte la diferite sărbători, șezători. Am fost în mai multe localități, a fost cam greu să găsim dansuri folclorice pentru că într-o mare parte se pierd, dar într-un final am găsit."

NUR MASRI, studentă anul III: "Am fost în satul Isacova, raionul Orhei, a fost cules de la directorul casei de cultură, Zinaida Balaban, dansul folcloric „Vengherca”. Ne-a povestit că îl ține minte de când încă era copilă de la bătrâni. Semnificația lui este energia și bucuria."

Scopul seminarului este valorificarea patrimoniului național, susțin organizatorii.

ION BENCHECI, lector universitar, coordonator program: "Noi suntem un neam și o țară, noi avem o tradiție, noi suntem ceea ce suntem și ne manifestăm anume prin aceste momente, de la vatra bătrânească, de la obiceiuri, de la tradiții."

MIHAI CHIRIAC, profesor de coregrafie: "Noi suntem cei care știm să aducem bucuriile pentru oameni în suflet atunci când iese formația în fața lor și reprezintă diferite dansuri în cadrul unui spectacol sau șezători."

LUCIA CEPRAGA, prorector, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”: "Un eveniment foarte frumos care încearcă să promoveze educația prin artă și cultură. Este o întâlnire mai mult de cât didactică. Este una și de suflet și este foarte potrivită momentului."

Seminarul științifico-practic „Coregrafia în Sistemul Educațional” a ajuns la a IV-a ediție.

Opinia ta contează. Comentează!